Grafične kartice
25.03.2021 05:50
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nvidia z najboljšo rešitvijo za ljubitelje kriptovalut?

Grafično jedro Nvidia GA100 bo znatno pohitrilo rudarjenje kriptovalut.
Grafično jedro Nvidia GA100 bo znatno pohitrilo rudarjenje kriptovalut.

Verjetno ste že seznanjeni s tem, da je podjetje Nvidia pred kratkim za rudarjenje kriptovalut pripravilo novo družino grafičnih kartic. Te so opremljene s prodajno oznako Cryptocurrency Mining Processor oziroma krajše CMP. Ljubiteljem kriptovalut bosta sprva na voljo dve namenski grafični kartici, in sicer modela 30HX in 40HX. Novinki bosta na voljo za nakup še pred pričetkom poletja, njuna zmogljivost pa bo znašala 26 MH/s oziroma 36 MH/s. V drugem tromesečju letošnjega leta pa bosta na voljo še precej zmogljivejša modela 50HX in 90HX, ki bosta nudila zmogljivost 45 MH/s oziroma 86 MH/s.

Kot kaže, pa pri podjetju Nvidia pripravljajo še eno grafično kartico, ki bo namenjena rudarjenju kriptovalut. Ta naj bi bila opremljena celo z grafičnim jedrom Nvidia A100. Površina novega grafičnega jedra namreč znaša 826 kvadratnih milimetrov, skupno pa je na voljo kar 54 milijard tranzistorjev. Poleg tega je prisotnih 6.912 CUDA jeder družine FP32, 3.456 CUDA jeder družine FP64 in 422 Tensorjevih jeder tretje generacije. Skupno je na voljo kar 40 gigabajtov pomnilnika vrste HBM2, dodana pa je bila tudi podpora za hitro povezavo za NVLink tretje generacije, ki zagotavlja povezljivost s hitrostjo do 1.600 gigabajtov na sekundo ter 5.120 bitno podatkovno vodilo.

Nova grafična kartica Nvidia A100 za rudarjenje kriptovalut bo namenjena predvsem superračunalnikom. Gre namreč za izjemno zmogljivo, a tudi precej drago rešitev. Poleg tega bo ljubiteljem kriptovalut na voljo še umetna inteligenca, ki naj bi pripomogla k bolj učinkovitemu in predvsem hitrejšemu rudarjenju kriptovalut.


Prijavi napako v članku