Igre
07.04.2013 07:13

Deli z drugimi:

Share

Novi Xbox: Brez interneta ne bo igranja

Na spletu se širijo govorice, da naj bi uporabniki nove Microsoftove igralne konzole Xbox 720 za igranje priljubljenih iger potrebovali neprekinjen dostop do svetovnega spleta. Če bo temu tako so strokovnjaki prepričani, da se bo piratstvo povečalo, prodaja novosti pa naj bi bila porazno nizka.
Brez internetnega dostopa naj bi bila prihajajoča igralna konzola Xbox 720 povsem neuporabna.
Brez internetnega dostopa naj bi bila prihajajoča igralna konzola Xbox 720 povsem neuporabna.

Bolj kot številne raziskave širom sveta dokazujejo, da spletno piratstvo programskim hišam dejansko ustvarja prihodke (pirati v povprečju namreč kupujejo več od »nepiratov«), bolj te vlagajo zajetne kupe denarja v protipiratske zaščite, ki grenijo življenje predvsem tistim, ki njihov izdelek pošteno plačajo. Nič drugače naj ne bi bilo pri novi Microsoftovi igralni konzoli Xbox 720, saj naj bi igričarji za igranje priljubljenih iger potrebovali neprekinjen dostop do svetovnega spleta. V primeru izpada dostopa do interneta in s tem povezave do Microsoftovih aktivacijskih strežnikov bo namreč igranje iger onemogočeno.

Protipiratski sistem podjetja iz Redmonda bo zagotovo marsikaterega igričarja spravil ob živce, še posebno tiste, ki so neprekinjeno priključeni na svetovni splet. Večina ponudnikov dostopa do interneta se namreč še vedno poslužuje »prakse«, da enkrat dnevno naročniku prekine povezavo in mu dodeli nov IP naslov. Če povezava s spletom iz takšnega ali drugačnega razloga ne bo vzpostavljena v treh minutah, bo igralna konzola Xbox igro enostavno »zaprla«, vsi igralni dosežki pa bodo s tem kakopak izgubljeni.

Če se bo Microsoft odločil za tovrstno obliko protipiratske zaščite so strokovnjaki prepričani, da se bo piratstvo le še povečalo, saj igričarjem pri uporabi piratskih iger ne bo grozil izklop zaradi prekinitve internetne povezave. Poleg tega bi to veliko število kupcev odvrnilo od nakupa igralne konzole Xbox 720, pa čeprav bo ta nadvse zmogljiva. Ta bo namreč imela na voljo 8-jedrni procesor AMD frekvence 1,6 GHz, grafično sredico s taktom 800 MHz, sistemski pomnilnik DD3 kapacitete osem gigabajtov in vgrajeni pomnilnik z 32 GB prostora. Tu seveda ne gre pozabiti na krmilni sistem Kinect 2, čigar največja prednost bo podpora za štiri igričarje, saj bodo lahko eno igro sočasno igrali do štirje uporabniki.


Prijavi napako v članku