Računalništvo, telefonija
10.01.2018 07:05
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nov varnostni popravek za Windows bo opazno upočasnil vaš računalnik

Nov varnostni popravek za Windows bo opazno upočasnil vaš računalnik
Nov varnostni popravek za Windows bo opazno upočasnil vaš računalnik

V zadnjih dneh se na spletu veliko poroča o varnostnih ranljivostih (Meltdown in Spectre), ki so jim izpostavljeni prav vsi, ki imajo v računalnikih vgrajene procesorje podjetja Intel, AMD in ARM. Varnostni strokovnjaki so namreč ranljivost našli v sami zgradbi procesorjev, njej pa so izpostavljeni vsi uporabniki klasičnih osebnih računalnikov, strežnikov, pametnih telefonov, tablic in drugih naprav. Ranljivost je vse prej kot nedolžna, saj zlonamernim programom in napadalcem ob določenih pogojih lahko omogoči vpogled v vsebino zaščitenega pomnilnika, ki ga uporablja jedro, in s tem dostop do občutljivih podatkov.

Pri Microsoftu so sicer nemudoma izdali prve popravke za ranljivost Meltdown, a so jo morali začasno zaustaviti. Microsoftovi varnostni popravki za operacijski sistem namreč niso združljivi z nekaterimi hitrejšimi modeli procesorjev AMD (na primer Athlon 64 X2 6000+). Po namestitvi popravkov pa uporabniki lahko ostanejo brez delujočega računalnika, kar zna ob živce spraviti tudi najbolj trpežne uporabnike. Na srečo lahko računalnik z nekaj znanja in potrpljenja ponovno postavimo na noge. Microsoft je namreč na spletni povezavi http://bit.ly/Microsoft-AMD-RN objavil navodila kako »obuditi« nedelujoč računalnik.

Pri tem velja še omeniti, da bi namestitev popravka za ranljivost Meltdown lahko znatno upočasnila delovanje vašega računalnika, in sicer do te mere, da bi klahko postal povsem neuporaben. Če vaš računalnik razpolaga z Intelovim procesorjem šeste generacije ali novejšim, se bo zmogljivost vašega računalnika ob namestitvi popravka zmanjšala le za nekaj odstotkov, česar večina uporabnikov ne bo opazila. Če pa uporabljate Intelove procesorje četrte generacije ali starejše, potem računajte na to, da se bo po namestitvi delovanje vašega računalnika močno upočasnilo in bo morda nastopil čas za nakup novega. Gre predvsem za tiste računalnike, ki so bili izdelani okoli leta 2015 ali prej.


Prijavi napako v članku