Računalništvo, telefonija
13.09.2017 04:45
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi iOS 11 od 19. septembra dalje!

Uporabniki starejših Applovih mobilnih naprav žal ne bodo deležni nadgradnje na iOS 11!
Uporabniki starejših Applovih mobilnih naprav žal ne bodo deležni nadgradnje na iOS 11!

Na nedavni Applovi konferenci so na svoj račun prišli tudi uporabniki njegovih novejših pametnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in večpredstavnostnih predvajalnikov. Računalniški gigant je namreč predstavil končno različico mobilnega operacijskega sistema iOS 11, ki bo na voljo za prenos 19. septembra letos. Ker novost ne podpira poganjanje 32-bitnih aplikacij, to pomeni, da jo ne bo mogoče namestiti na Applove mobilne naprave, ki uporabljajo 32-bitne procesorje in sicer pametne mobilne telefone iPhone 5, iPhone 5C in starejše. Vse mobilne naprave s procesorjem A7 ali novejšim pa so z novincem združljive. Ostali uporabniki se bodo morali zadovoljiti s trenutnim operacijskim sistemom iOS 10.3, ki bo za kakšno leto dni povsem uporaben, potem pa bo pričel izgubljati na uporabnosti in s tem priljubljenosti.

Mobilni operacijski sistem iOS 11 bo uporabnikom novejši Applovih mobilnih naprav prinesel možnost pošiljanja denarja preko aplikacije Apple Pay kar preko aplikacije za kratka sporočila. Digitalna asistentka Siri bo dobila možnost glasovno podprtega strojnega učenja, prenovljeni grafični vmesnik in možnost prevajanja med podprtimi jeziki. Z uporabo novosti bodo videoposnetki shranjeni v formatu HEVC z boljšo kompresijo, medtem ko bo format slik JPEG zamenjan z veliko boljšim formatom HEIF (High Efficiency Image Format). Številnih prenov je bil deležen tudi nadzorni center, medtem ko lahko navigacijski sistem Maps uporabljamo celo za nakup vstopnic za prireditve ali letalskih kart in še mnogo več.

Mobilni operacijski sistem Apple iOS 11 bo na voljo preko sistema nadgradnje OTA (over-the-air), namestili pa ga bodo lahko vsi uporabniki novejših Applovih mobilnih naprav iPhone, iPad in iPod touch. O razpoložljivosti nadgradnje nas bo obvestila mobilna naprava sama, pred izvedbo nadgradnje pa bo morala biti baterija seveda napolnjena na vsaj 50 odstotkov ali pa naprava priključena na polnilec.


Prijavi napako v članku