Računalništvo, telefonija
06.04.2018 10:28

Deli z drugimi:

Share

Novi Chrome 67 vam bo zahteval bistveno več sistemskega pomnilnika!

Novi Chrome 67 nas bo bolje ščitil pred okuženimi spletnimi stranmi!
Novi Chrome 67 nas bo bolje ščitil pred okuženimi spletnimi stranmi!

Številni uporabniki svetovnega spleta so lahka tarča za spletne kriminalce, zato se pri podjetju Google trudijo varnostne mehanizme vgraditi kar v njihov spletnih brskalnik. Najnovejši bo uporabnikom spletnega brskalnika Google Chrome prinesel tako imenovano izolacijo strani (Site Isolation), ki naj bi pripomogla k bistveno varnejšemu deskanju po spletu. Ta možnost je sicer prisotna že od spletnega brskalnika Chrome različice 63, vendar privzeto ni vključena.

Varnostna funkcija izolacija strani bo dejansko pripomogla k temu, da bo vsebina med posamičnimi zavihki navidezno povsem ločena. To v praksi pomeni, da če se bo zaradi kakršnega koli razloga spletna stran »sesula« bo to vplivalo zgolj na en zavihek in ne na spletni brskalnik kot celoto. Poleg tega izolacija preprečuje, da bi spletna stran iz enega zavihka pridobila dostop do spletnih strani v drugih zavihkih, kar sicer s pridom izkoriščajo za to pripravljene zlonamerne programske kode.

Na žalost bomo uporabniki osebnih računalnikov novo varnostno možnost spletnega brskalnika Google Chrome 67 »plačali« z dodatnim sistemskim pomnilnikom. Količina pomnilnika potrebna za poganjanje trenutno najbolj priljubljenega spletnega brskalnika naj bi se v povprečju povečala od 10 odstotkov pa vse do 20 odstotkov. To bodo najbolj občutili uporabniki starejših osebnih računalnikov, uporabniki novejših pa bodo to zlahka prezrli, saj so sodobni namizni in prenosni računalniki opremljeni z dovolj visoko količino hitrega sistemskega pomnilnika.


Prijavi napako v članku