Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
28.04.2022 11:20

Deli z drugimi:

Share

Nova številka revije: Digitalizacija je tek na dolge proge

Danes vsi poudarjajo, da brez digitalne preobrazbe v industriji ne gre, v prihodnosti pa bo ta še bolj pomembna.

Tudi kot potrošniki živimo v digitaliziranem svetu in nenehno pričakujemo, da bo tehnologija delala namesto nas. To se odraža v naših življenjskih izkušnjah in pričakovanjih do izdelkov. Podjetja v industrijskem sektorju morajo zato nenehno vlagati v razvoj ter z inovacijami zadovoljiti zaposlene in potencialne stranke. Industrija je tako vse bolj izpostavljena spremembam, ki jih prinaša digitalizacija. Tekom napredka se je industrija opremila z novostmi, kot so internet stvari (IoT), računalništvo v oblaku, robno računalništvo in umetna inteligenca.

Kaj je digitalizacija? Digitalizacija je uporaba digitalnih tehnologij in digitiziranih podatkov, s katerimi lahko vplivate na to, kako je delo opravljeno, preoblikovanje načina komunikacije in interakcije s strankami ter na ustvarjanje novih digitalnih tokov prihodkov.

Zakaj je digitalizacija tako pomembna za industrijo 4.0?

Internet stvari (IoT), umetna inteligenca (AI), razširjena resničnost (AR), veliki podatki, računalništvo v oblaku in podobne tehnologije so se združile. S tem se je začelo obdobje pametnih tovarn, kjer se človeško, mehansko in digitalno združuje in s tem ustvari učinkovitejše postopke za proizvodnjo bolj kakovostnega blaga po nižjih stroških.

Podjetja se zavedajo moči velikih podatkov. Integracija informacij iz več digitalnih in avtomatiziranih virov, analiza le-teh podatkov za ustvarjanje vpogledov in uporaba teh vpogledov za sprejemanje informiranih odločitev. To je fenomen, poznan pod imenom fizična-digitalna-fizična zanka (PDP).

Nasveti in triki, da se vaš pametni telefon ne bo pregreval

Visoke temperature so tihi ubijalec sodobne elektronike. Pametni telefoni s pregrevanjem na dolgi rok tvegajo izgubo zmogljivosti, izgubo podatkov, poškodbe elektronskih komponent in poslabšanje baterije.

Današnji pametni telefoni premorejo dovolj računske moči, da jih lahko primerjamo s prenosnimi računalniki izpred nekaj let. Še bolj neverjetno pa je, da proizvajalcem to uspe spraviti v izredno majhno ohišje. Ker se zavedajo, da je temperatura lahko velika težava, telefone opremljajo z vodnim hlajenjem, režami za odvajanje toplote in s sloji, ki uspešno razpršijo toploto. Kljub vsem njihovim naporom pa se lahko kadarkoli zgodi, da se vaš pametni telefon začne pregrevati.

Na to vplivajo notranji faktorji, kot so pomanjkljiv hladilni sistem, intenzivne aplikacije, ki se izvajajo v ozadju in zunanji faktorji, kot na primer visoke zunanje temperature, ovitek za telefon in podobno.

Več vsebine lahko preverite v sveži izdaji revije Računalniške novice, ki je že na voljo v vaši najljubši prodajalni časopisov in revij.

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte tudi:

  • Mikročipi, ki dobesedno zlezejo pod kožo
  • Youtube z novimi orodji
  • Google s svojo naročnino na telefone
  • Prvi Solid State kapacitete kar 200 terabajtov

Naročite se na revijo Računalniške novice TUKAJ.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več