Spletni brskalniki
18.06.2010 09:47

Deli z drugimi:

Share

Nova poskusna različica spletnega brskalnika Opera navdušila spletne deskarje

Spletni brskalnik Opera je bogatejši za WebM in HTML5.
Spletni brskalnik Opera je bogatejši za WebM in HTML5.

Podjetje Opera Software je pred kratkim ponudilo v prenos prvo poskusno različico spletnega brskalnika Opera 10.60, ki je navdušil številne spletne deskarje širom sveta. Novost namreč prinaša podporo za povsem novi videoformat WebM in dodatne funkcionalnosti standarda HTML5.

Številnim računalničarjem še vedno neznani videoformat WebM je bil javnosti prvič predstavljen na letni konferenci Google I/O Developer Conference. Gre za povsem odprtokodni večpredstavnostni format, ki vključuje kodek VP8 za video, Vorbis za Audio in Matrosko za hranjenje.

Nova poskusna različica spletnega brskalnika Opera prinaša tudi podporo za dodatne funkcionalnosti standarda HTML5. Tu najdemo podporo za izvajanje spletnih aplikacij tudi brez spleta (Offline Web application), geolokalizacijo za ugotavljanje podatkov o lokaciji posameznika in podporo za storitev Web Workers, ki jo med drugim podpira tudi konkurenčni brskalnik Mozilla Firefox.

S seznamom vseh novosti, ki jih prinaša nova poskusna različica spletnega brskalnika Opera, se lahko seznanite na spletni strani http://www.opera.com/browser/next/. Ker pa gre za poskusno različico, lahko novi brskalnik seveda vsebuje tudi programske hrošče ali nepopolne funkcionalnosti.

Vas zanima več iz te teme?
Opera brskalnik

Prijavi napako v članku