Računalništvo, telefonija
19.09.2017 07:50
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova izjemno nevarna grožnja za uporabnike Androida

Zlonamerneži so s škodljivo kodo ExpensiveWall okužili preko 50 aplikacij na portalu Google Play.
Zlonamerneži so s škodljivo kodo ExpensiveWall okužili preko 50 aplikacij na portalu Google Play.

Uporabniki mobilnih naprav z operacijskim sistemom Android se še vedno spopadajo z raznovrstnimi škodljivimi programskimi kodami, njihovo število pa narašča iz dneva v dan. Piko na i daje še dejstvo, da so ti zlonamerni programi skriti v mobilnih aplikacijah, tako da uporabnik njihovega delovanje ne prepozna, vse dokler seveda ni prepozno. Najnovejša zlonamerna koda za Android imenovana ExpensiveWall pa je še bolj nevarna, saj je »skrita« v aplikacijah, ki jih uporabniki prenašajo preko uradnega spletnega portala Google Play.

Zlonamerneži so s škodljivo programsko kodo ExpensiveWall okužili preko 50 aplikacij, in sicer na način, da je varnostni mehanizmi spletne trgovine Google Play niso uspeli odkriti. Nepridipravom je skupno uspelo okužiti več kot šest milijonov pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android, zlonamerna programska koda pa je pošiljala kratka sporočila SMS na vnaprej določene telefonske številke. To bodo uporabniki seveda odkrili šele, ko bodo prejeli mesečni račun za storitve mobilne telefonije ali pa bo njihov račun izpraznjen.

Seznam vseh s škodljivo programsko kodo ExpensiveWall okuženih mobilnih aplikacij za Android je na voljo s klikom na spletno povezavo http://bit.ly/CheckPoint-ExpensiveWall-RN. Če imate katero izmed teh aplikacij nameščeno na vaši mobilni napravi, povrnite vašo mobilno napravo Android na tovarniške nastavitve, saj klasična odstranitev aplikacije ne zadošča, saj bo škodljiva koda še vedno nameščena na vaši mobilni napravi.


Prijavi napako v članku