Programska oprema
28.12.2005 23:35
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova huda napaka v Oknih

F-Secure, priznan proizvajalec protivirusnih rešitev, sporoča, da raziskovalci podjetja F-Secure uporabnike interneta opozarjajo na hudo napako v operacijskih sistemih Windows, za katero Microsoft doslej še ni objavil popravka. Ogroženi so tudi računalniki z operacijskim sistemom Windows XP SP2 ter Windows 2003 strežniki.

Zloraba nove napake operacijskega sistema Windows, ki ob prikazu datotek s podaljškom WMF (Windows Metafiles) samodejno sproži poljubno programsko kodo. V nekaj urah so se na internetu pojavile spletne strani, ki to napako izkoriščajo za samodejno nameščanje različnih nevarnih programov. Zadošča že ogled spletne strani s programom Internet Explorer ter tudi z drugimi spletnimi brskalniki za okolje Windows, če uporabniki datoteko s podaljškom WMF odprejo oziroma shranijo. Spletna brskalnika Firefox in Opera uporabnika sicer pred odpiranjem opozorita, medtem ko Internet Explorer datoteko odpre samodejno.

Strokovnjaki podjetja F-Secure upraviteljem omrežij svetujejo, naj onemogočijo ogledovanje spletnih strani s podaljškom WMF, pošiljanje priponk s tem podaljškom ali tudi onemogočijo obisk doslej znanih spletnih strani, ki to napako izkoriščajo (seznam je objavljen na spletnem naslovu http://www.f-secure.com/weblog/). Microsoft je popravke že objavil, zato bralcem priporočamo njihovo čimprejšno namestitev.


Prijavi napako v članku