Operacijski sistemi
27.12.2017 17:16

Deli z drugimi:

Share

Nova generacija ure Applove pametne ure bo ponudila tudi EKG monitor

Nova generacija ure Applove pametne ure bo ponudila tudi EKG monitor
Nova generacija ure Applove pametne ure bo ponudila tudi EKG monitor

Trenutna generacija pametni ur Apple Watch že meri uporabnikov srčni utrip, vendar je pa to tudi vse. Si predstavljate, da bi lahko Applova ura napovedala nevarnost srčne kapi? Bi bilo precej uporabno kajne? Torej, za naslednjo generacijo Apple Watch pametni ur lahko pričakujemo, da bo Apple vgradil EKG (elektrokardiogram, ki zdravniku omogoči, da analizira srčni center, ki je vodnik, ki sproži vsak srčni utrip, prevodne poti v srcu ter srčno frekvenco in ritem).

Po podatkih portala Bloomberg bi naj naslednja verzija ure delovala tako, da uporabnik preprosto stisne nosljivo napravo z dvema prstoma in naprava sama preveri, ali obstajajo kakšne abnormalnosti v človekovem bitju srca. Na tak način bi lahko uporabnik ure dobesedno sam preverjal stanje svojega srca in pravočasno ukrepal v primeru kakršnihkoli težav. Največji izziv za Apple je, kako narediti uporabniško izkušnjo dovolj prijazno uporabnikom, ki si želijo popolno avtomatizacijo celotnega procesa. Kljub temu pri Applu pričakujejo, da bo novost dovolj prepričljiva za potencialne kupce, saj si bodo ti lahko sami izvedli elektrokardiografijo, ki spada med neboleče preiskave, ki pa so lahko ključne pri reševanju življenj. Z uporabo takšne nosljive naprave se izognemo obiskom zdravnika, ki je v primerih srčnih nepravilnosti velikokrat prepozen.


Apple se že kar nekaj časa ukvarja s tem, da bi dodatno izboljšali detekcijo različnih zdravstvenih težav s pomočjo ure Apple Watch. Prejšnji mesec se je Apple povezal z inštitutom Stanford Medicine in skupaj so izvedli določene raziskave nepravilnih srčnih ritmov s pomočjo Applove ure in kompatibilne iOS aplikacije. Če recimo svetlobni senzorji na spodnji strani ure zaznajo spremembe krvnega toka na zapestju, bo uporabnik prejel priporočilo za posvet z zdravnikom. V zadnji fazi bo Apple ta posvet omogoča kar brezplačno preko videoklica. Kot vidimo še ena dodana vrednost Apple Watch-a, ki dodatno obogati uporabniško izkušnjo, o kateri smo govorili prej.

Tim Cook je med drugim nakazal, da bi lahko Apple ustvaril tudi monitor oz. merilec ravni glukoze v krvi, ki naj bi se vključil v uro nekje maja 2018. O dodatnih podrobnostih Cook ni želel govoriti, je pa Apple o podobnih merilcih sladkorja že razmišljal, vendar potem nikoli dejansko ni prišlo do realizacije teh idej. Če bi Applu slučajno uspelo inkorporirati tako EKG kot merilec sladkorja, bi to seveda pomenilo ogromno prednost pred konkurenti, ki za zdaj še ne razmišljajo o takšnih ali podobnih nadgradnjah.

Poleg tega bolj medicinsko usmerjenega dela ure, se Apple močno trudi, da bi Apple Watch postal prva izbira fitnes navdušencev. Zadnja posodobitev operacijskega sistema watchOS, in sicer verzije 4.1, ki je prispela ravno ta mesec, uporabnikom omogoča, da se z uro povežejo na določene naprave v kompatibilih fitnesih in telovadnicah. S tem lahko svojo vadbo dvignejo na višjo raven, kajti z napravami lahko izmenjujejo razne informacije in podatke, ki jih sicer sama aplikacija zelo težko ponudi. Ta lastnost in vsa potrebna orodja zahtevajo več kot samo tehnološko znanje, temveč mora Apple skleniti številna partnerstva z fitnes verigami in proizvajalci fitnes naprav. Ravno oni so ključni pri sprejemanju te tehnologije, hkrati pa morajo poskrbeti za to, da prenos podatkov deluje brezhibno in zanesljivo. Do danes je Apple že uspel narediti ogromno, saj se je že povezal z več kot sto objekti, kjer bo Applova storitev zaživela naslednje leto.

Ena največjih ovir pred vključevanjem EKG funkcionalnosti v Apple Watch uro je potrdilo s strani organizacije US Food and Drug Administration. Vse to zahteva svoj čas, veliko testiranja in zavračanja. Agencija sicer deluje normalno, vendar je v primeru tehnoloških podjetij postopek pecej dolgotrajen in zahteven.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več

Posblagajna.com, Matic Laneger s.p.

Turje 74, 1431 Dol pri Hrastniku, Tel: 040-238-346
Zmogljiva rešitev za poslovno upravljanje, kot je to davčna blagajna, je pomembna za vsakega lastnika manjšega ali večjega podjetja v različnih panogah. Podjetje Matic Laneger ... Več

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več