Aplikacije in dodatni programi
30.12.2020 07:00
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova evropska zakonodaja v aplikacijo Na poti prinaša še varnejše plačevanje – in nekaj sprememb

Nova evropska zakonodaja v aplikacijo Na poti prinaša še varnejše plačevanje – in nekaj sprememb
Nova evropska zakonodaja v aplikacijo Na poti prinaša še varnejše plačevanje – in nekaj sprememb

S 1. januarjem 2021 boste na spletu plačevali še varneje. V veljavo namreč stopa nova evropska direktiva o plačilnih storitvah, ki bo nekoliko spremenila tudi potek plačevanja s Petrolovo mobilno aplikacijo Na poti. Preverite, kako.

V aplikaciji bodo vaša plačila še bolj na varnem in še bolj zaščitena pred morebitnimi zlorabami. Ojačana varnost pa prinaša nekaj sprememb, ko boste z aplikacijo Na poti plačevali za gorivo, avtopranje, kavo ali druge izdelke iz Petrolove ponudbe.

Kaj se bo zgodilo?

Nakupi s plačilnimi karticami bodo v 2021 nekoliko drugačni, saj bo v Evropi pričela veljati Direktiva o plačilnih storitvah PSD2. Ta bo ustvarila poenoten evropski trg plačil, hkrati pa zagotovila, da boste doma in v tujini plačevali varneje in bili pri tem bolj zaščiteni.

Tudi na spletu.

Kako to vpliva na uporabo aplikacije Na poti?

V plačevanje prek spleta se šteje tudi plačevanje z mobilno aplikacijo Na poti. Če ste v aplikacijo dodali svoje plačilne kartice, vas bo banka ob njihovi uporabi po novem pozvala k dodatni potrditvi nakupa.

In kaj to pomeni v praksi?

Ob plačilu z aplikacijo Na poti boste preusmerjeni na poseben obrazec v aplikaciji. Vanj vnesite osebne podatke, po katerih vas pozna vaša banka.

Te podatke na Petrolu potrebujejo zato, da jih varno posredujejo vaši banki, ki vas bo na njihovi podlagi “preverila”. Gre torej za podatke, kot ste jih zaupali banki, ki vam je izdala plačilno kartico, in ne podatke, s katerimi ste se prijavili v aplikacijo.


Tako bo banka prepoznala vašo identiteto ter vas, prvih nekajkrat, iz aplikacije Na poti preusmerila na drugo spletno mesto ali mobilno aplikacijo. Tu boste svojo istovetnost potrdili še enkrat.

Postopek bo treba ponoviti za vsako izmed plačilnih kartic, ki ste jih v aplikacijo Na poti dodali.

Kaj moram torej storiti, da z aplikacijo Na poti nemoteno plačujem dalje?

Preprosto:

  1. Da dokončate plačilo z aplikacijo, izpolnite obrazec, ki se bo odprl v aplikaciji Na poti ter vanj vnesite podatke, ki jih o vas hrani vaša banka.

  2. V kolikor boste prejeli dodatno zahtevo po potrditvi identitete, sledite navodilom banke in izven aplikacije Na poti še enkrat potrdite svojo istovetnost. Nato boste lahko izvedli plačilo.

Da bo vaša uporaba aplikacije Na poti kar se da nemotena, na Petrolu svetujejo, da ste pri izpolnjevanju obrazca iz prve točke kar se da natančni.

Natančnejši kot boste pri vnosu podatkov, po katerih vas pozna vaša banka, manjkrat boste morali dokazovati svojo identiteto, vaše nadaljnje plačevanje pa bo potekalo z manj preusmeritvami iz aplikacije.

In če imam pri plačevanju težave?

Največkrat vam bodo lahko pomagali le v vaši banki.

Tam še enkrat preverite, katere podatke banka hrani o vas, ter prosite, da vam pojasnijo proces potrjevanja plačil, ki ga je banka uvedla.

Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več