Računalništvo, telefonija
07.09.2018 18:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nov način shranjevanja Bitcoinonov

Shranite vašo Bitcoin denarnico kar v obliki DNK zapisa
Shranite vašo Bitcoin denarnico kar v obliki DNK zapisa

Vsak je že slišal za kriptovalute, kot je Bitcoin. Tudi vsak je najverjetneje slišal za marsikateri incident, pri katerem je prišlo do kraje kriptovalut. Kaj, ko bi gesla za dostope shranjevali kar v svoji DNK? Če ne zaupate shranjevanju svojih Bitcoinov računalniku, ali tujim ponudnikom, kot so razne spletne denarnice in strojne, pa vse do “hladnih”, je tukaj inovativna rešitev namenjena prav vam.

Start-up podjetje Carverr je izumilo nov način shranjevanja – v mikro tubi iz DNKa.

Čeprav ni nujno, da shranjujemo ravno Bitcoine, saj so znanstveniki že danes zmožni shranjevati tudi ostale zapise. Vse od Wordovih dokumentov, pa do animiranih slik in celo celoten operacijski sistem.

Torej, kako poteka shranjevanje v samo DNK? Začuda gre tukaj za zelo “enostaven” postopek. Za razliko od binarne kode, je tudi DNK sestavljen iz svoje kode, natančneje iz zapisa A, T, C in G nukleotidov. Zato potrebujemo nov zapis, oziroma pretvorbo binarne kode v “DNK” kodo.

Recimo, da je nukleotid A zapisan z binarno kodo 00, T z kodo 01, C z kodo 10 in G z kodo 11. Tako bi lahko binarni zapis 11000101001000 enostavno pretvorili v genetski zapis GATTACA. V laboratorijih lahko že danes te nukleotide sestavijo v kakršnokoli zaporedje želite.


Do sedaj, pa so znanstveniki zapisali že kar nekaj stvari v DNK kodi. Med slednje sodi kratek filmski klip, Linuxov operacijski sistem, celo Amazon darilno kartico v vrednosti 50$. Vendar zapis je pri tem zelo drag. Za samo 2 MB boste za zapis odšteli preračunanih 7000$, medtem ko bo branje malce ceneje, saj vas bo stalo “le” 2000$.


Kljub cenovnim stroškom, so na univerzi v Washingtonu že uspeli zapisati kar 200 MB veliko datoteko na več kot 13 milijonov skupaj povezanih nukleotidov. Raziskave namreč kažejo, da bomo do leta 2025 imeli kar 10-krat več podatkov, kot smo jih imeli v letu 2016. Te zasluge lahko pripišemo vedno večji kvaliteti slik, glasbe in videoposnetkov.


Tako bomo lahko v samo 1 gramu sintetične DNK, shranili kar 215 petabajtov podatkov. Za primerjavo, to je več kot 100 miljonov filmov v velikosti zrnca peska.

Kaj pa če nekdo ukrade vašo DNK Bitcoin denarnico? Najprej mora vedeti, po kakšnem ključu je bila pretvorba iz binarne v DNK kodo opravljena, nato pa še bi morali celotno stvar dešifrirati. Za dodatno varnost, komunikacija med uporabnikom in podjetjem poteka preko ProtonMaila.

Za shranjevanje priporočajo okolje, katero ne presega 4 stopinj celzja. Branje vašega zapisa, pa bodo opravili brezplačno.

Koliko vse skupaj stane? Podjetje bo pripravilo za vsakega uporabnika unikatno ponudbo.


Prijavi napako v članku