Računalništvo, telefonija
19.05.2012 06:20
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nov format SIM kartic kmalu med nami?

Nove Nano-SIM kartice bodo proizvajalcem mobilnih telefonov omogočile izdelavo manjših naprav.
Nove Nano-SIM kartice bodo proizvajalcem mobilnih telefonov omogočile izdelavo manjših naprav.

Nemško podjetje Giesecke & Devrient je konec marca predstavilo nove SIM kartice, ki zasedajo le dve tretjini velikosti sedanjih Mikro-SIM kartic. Njihovi predstavniki so zatrjevali, da bodo nove Nano-SIM kartice proizvajalcem mobilnih telefonov omogočile izdelavo manjših naprav, hkrati pa ponudile enake, če ne boljše lastnosti od obstoječih SIM kartic. Najava novega formata SIM kartice pa je pričakovano takoj zanetila vojno med podjetji Apple, Research In Motion in Nokia. Vsa so namreč še pred časom ponujala svoje tehnologije za izdelavo Nano-SIM kartic.

Kot vse kaže so vodilna podjetja na področju mobilne telefonije kljub velikim izhodiščnim razlikam pred kratkim le zbližala stališča glede Nano-SIM kartice. Tu gre za nekakšen kompromis, ki ustreza tako Applu kot podjetjema Research In Motion in Nokia. Na osnovi novega dogovora naj bi nove SIM kartice merile 12 x 8 milimetrov. Te bodo polno združljive z dosedanjimi formati in bodo omogočale uporabo rež z vzmetjo, kot jih na primer poznamo pri spominskih karticah microSD.

Na poti do pričetka praktične uporabe Nano-SIM kartic je še ena ključna »prepreka«. Tu gre za Evropski inštitut za telekomunikacijske standarde (European Telecommunications Standards Institute), ki je odgovoren za sprejemanje in uveljavljanje mednarodnih standardov za SIM kartice. Če bo šlo vse po sreči, bi lahko člani inštituta o Nano-SIM kartic glasovali že letos. Če bo ta potrjena, bi lahko prve naprave, ki bodo uporabljale Nano-SIM kartice, na trg prispele že v prvi polovici prihodnjega leta.


Prijavi napako v članku