Računalništvo, telefonija
04.02.2008 08:38
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nokia sodeluje v programu WWF Climate Savers

Nokia se je priključila programu WWF Climate Savers z zaobljubo graditi na lastnem visokem okoljevarstvenem ugledu z izboljševanjem energetske učinkovitosti in zmanjševanjem količine izpustov ogljikovega dioksida pri vseh svojih dejavnostih. Družba načrtuje vrsto energetskih prihrankov, vključno s polovičnim zmanjšanjem energije, ki jo porabijo polnilniki njenih mobilnih telefonov v stanju pripravljenosti, uporabo zelene električne energije za oskrbo 50% svojih obratov do leta 2010 in zmanjševanjem celotnih energetskih potreb vseh svojih enot za 6% do leta 2012.

Cilji predstavljajo del obstoječe strategije družbe o podnebnih spremembah. Zavezanost ciljem je družba utrdila s pridružitvijo programu WWF Climate Savers oz. s sodelovanjem z eno največjih svetovnih organizacij za globalno ohranjanje okolja in s tem prevzela vodilno vlogo pri naslavljanju problema podnebnih sprememb.

“Pri WWF smo navdušeni nad zavezanostjo družbe Nokia programu Climate Savers in njenim ustvarjanjem pomembnih energetskih prihrankov tako pri lastnem delovanju, kot tudi pri uporabi svojih izdelkov,” pravi generalni direktor WWF International, James P. Leape. “Pridružitev globalno prepoznavne znamke z visokim potrošniškim profilom in zagnano podnebno akcijo namreč krepi sporočilo, da v zvezi s podnebnimi spremembami moramo delovati globalno in hitro ter da tudi zmoremo delovati globalno in hitro.”

Kirsi Sormunen, podpredsednik oddelka Environmental Affairs pri družbi Nokia, pravi: “Kot največji svetovni proizvajalec mobilnih naprav smo se dolžni vprašati, kako lahko odigramo svojo vlogo pri reševanju problema podnebnih sprememb. Pri tem ne gre za vzvišene poteze, temveč za vsakodnevna dejanja, ki pomnožena z obsegom našega delovanja ali 900 milijoni ljudi, ki po vsem svetu uporabljajo naše naprave, utegnejo dati velik prispevek. Gre pa tudi za zdrav poslovni razum, saj pri tem odkrivamo nove načine kako postati učinkovitejši in inovativnejši.”

Zavezanost družbe Nokia programu WWF Climate Savers temelji na obstoječih dosežkih družbe pri povečevanju energetske učinkovitosti.

Energetska učinkovitost izdelkov
Približno dve tretjini energije, ki jo mobilni telefon porabi med uporabo, sta izgubljeni, ko je telefon napolnjen in izklopljen iz polnilnika, le-ta pa ostaja povezan na električno omrežje, v t.i. “no-load” načinu. V zadnjih devetih letih je Nokia zmanjšala povprečno “no-load” energijo, ki jo porabijo njeni polnilniki za več kot 50%, njeni najkakovostnejši polnilniki pa potrebujejo zgolj desetino električne energije, ki jo porabi večina povprečnih polnilnikov.

Pri družbi Nokia nameravajo zmanjšati povprečno “no-load” porabo električne energije za nadaljnjih 50% do konca leta 2010. Prav tako bodo njihovi izdelki do konca leta 2008 opremljeni z opomniki, ki bodo uporabnike opozarjali, naj izklopijo polnilnik iz električne vtičnice, ko je telefon napolnjen.

Med letoma 2003 in 2006 so projekti za varčevanje energije v obratih družbe v Evropi, obeh Amerikah in na Kitajskem zmanjšali celotno globalno porabo energije družbe za 3,5%. Pri družbi sedaj načrtujejo nadaljnje prihranke za obdobje med letoma 2007 in 2012 v višini 6% glede na raven iz leta 2006.

Zelena energija
Nokia trenutno uporablja zeleno električno energijo za 25% energije potrebne za pogon svojih obratov po vsem svetu. Družba načrtuje 50% povečanje tovrstne energije do leta 2010.


Prijavi napako v članku