Programska oprema
22.08.2008 08:29
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nokia pomaga prilagoditi Firefox za QT

Nokia in Mozilla s skupnimi močmi prilagajata spletni brskalnik Firefox QT gradnikom. Taka prilagoditev bo precej olajšala vizualno integracijo Firefoxa v Linux okolja, ki temeljijo na KDE grafičnem vmesniku, hkrati pa bo omogočala tudi prilagoditve brskalnika za mobilne platforme, ki podpirajo QT gradnike. Knjižnica Gecko, na kateri temelji Firefox, že podpira okolja, ki so grajena na knjižnicah GTK2 (Gnome), Win32 (Windows) in OSX (Apple).

Ko so pri Mozilli razvijali tretjo različico brskalnika Firefox, so osnovni programski knjižnici Gecko dodali tudi knjižnico Cairo, ki omogoča izrisovanje na različnih platformah. Da bi lahko Firefox prilagodili za QT pa so morali razvijalci narediti še novo QPainter hrbtenico za knjižnico Cairo. Razvijalci Mozille pospešeno prilagajajo izvorno kodo, da bo v njej, poleg knjižnice GTK+, podprta tudi knjižnica QT.

Spomnimo, da je Nokia pred kratkim kupila delnice podjetja Trolltech, ki razvija QT knjižnice in gradnike na katerih temelji celoten KDE grafični vmesnik pa tudi čedalje več programov, pisanih tako za Windows kot tudi za Linux okolje. S prilagoditvijo brskalnika Firefox pa bodo zagotovili odprtokodni spletni brskalnik, ki bo na voljo na katerikoli mobilni platformi, ki bo podpirala QT.


Prijavi napako v članku