Telefoni
21.06.2011 14:14

Deli z drugimi:

Share

Nokia N9: Prvi mobilnik z operacijskim sistemom MeeGo

Bo MeeGo kos zahtevam in potrebam sodobnih uporabnikov pametnih mobilnih telefonov?
Bo MeeGo kos zahtevam in potrebam sodobnih uporabnikov pametnih mobilnih telefonov?

Podjetje Nokia nas je tokrat prijetno presenetilo s prestavitvijo prvega pametnega mobilnega telefona, ki poganja mobilni operacijski sistem MeeGo. Na mobilniku Nokia N9 je prednameščen sistem MeeGo 1.2 Harmattan, ki podpira aplikacije napisane v programski kodi Qt 4.7 in HTML5. Spletni brskalnik temelji na pogonu Webkit2, medtem ko je za upravljanje z aplikacijami na voljo večprstno upravljanje.

Pametni mobilni telefon Nokia N9 je primeren tako za poslovanje kot za preživljanje prostega časa. Novinec je opremljen z zaslonom AMOLED s 3,9-palčno oziroma 9,9-centimetrsko diagonalo in ločljivostjo 854 x 480 točk. Visoko računsko moč zagotavlja procesor OMAP3630 frekvence enega gigaherca, medtem ko je preračunavanju zahtevnejših grafičnih oblik kos grafični procesor PowerVR SGX530. Za shranjevanje podatkov in večpredstavnostnih vsebin je na voljo do 64 gigabajtov pomnilnika.

Za zajemanje nepozabnih trenutkov ima Nokia N9 na razpolago digitalni fotoaparat ločljivosti osem milijonov točk. Ta ima vgrajen objektiv s funkcijo samodejne izostritve in lahko zajema videoposnetke do ločljivosti 720p. Nokia N9 se lahko pobaha še z navigacijskim sistemom GPS in brezstično tehnologijo NFC (Near Field Communication). Vgrajena baterija zadošča za 50 ur poslušanja glasbe, slabih pet snemanja videa visoke ločljivosti oziroma do 11 ur brezskrbnih pogovorov v omrežju GSM. Piko na i daje ohišje mobilnika, saj je izdelano iz barvnega polikarbonata, kar zmanjšuje vidnost manjših prask. Pametni mobilni telefon Nokia N9 naj bi bil naprodaj tik pred mobilniki Nokia s sistemom Windows Phone 7.

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni

Prijavi napako v članku