Telefonija
17.02.2008 08:37
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nokia in svetovni kongres mobilne telefonije v Barceloni

Nokia 6220 Classic

Nokia je na svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni predstavila model Nokia 6220 Classic, polno opremljeno napravo, ki z združevanjem digitalne kamere z ločljivostjo 5 milijonov pik in funkcionalnosti sistema A-GPS daje frazi “deliti” povsem nov pomen. Visoko kakovostne fotografije in video posnetke je mogoče posneti, označiti, urediti in deliti preko interneta, med telefoni in si jih celo ogledati na TV sprejemniku. Nokia 6220 Classic bo po pričakovanjih na voljo na izbranih trgih v tretjem četrtletju letošnjega leta.

Najzanimivejši del naprave Nokia 6220 Classic predstavlja digitalna kamera z ločljivostjo 5 milijonov pik, bliskavico Xenon in optiko Carl Zeiss, saj je enakovredna številnim samostojnim digitalnim kameram, ki so trenutno na voljo na trgu. Zahvaljujoč visoko hitrostni povezavi HSDPA se posodabljanje spletnih dnevnikov ali nalaganje fotografij in video posnetkov na priljubljene spletne strani za deljenje, kot sta Share on Ovi ali Flickr, lahko opravi neposredno iz naprave. Funkcionalnost sistema A-GPS omogoča ‘geooznačevanje’ fotografij – zaradi česar jih je lažje poiskati in deliti. Posnetke si je mogoče ogledati na TV sprejemniku opremljenem z izhodom TV-OUT, jih pošiljati iz telefona na telefon preko brezžične povezave Bluetooth ali si jih ogledati v polnih barvah na velikem 5,5-cm zaslonu telefona.

“Nokia 6220 Classic bo olajšala snemanje, shranjevanje in deljenje fotografij in video posnetkov tako novincem pri Spletu 2.0, kot tudi izkušenim piscem spletnih dnevnikov. Shranjevanje, označevanje in nalaganje fotografij se sedaj lahko opravi na samem telefonu, le nekaj sekund po tistem, ko so fotografije posnete,” pravi John Barry, direktor kategorije naprav Connect pri družbi Nokia. “Nokia 6220 Classic s svojo digitalno kamero z ločljivostjo 5 milijonov pik, samodejnim ostrenjem in bliskavico Xenon predstavlja zaupanja vredno in cenovno sprejemljivo alternativo samostojnim digitalnim kameram ter prinaša dodatne prednosti sistema A-GPS pri lokacijskem označevanju, aplikacije Nokia Maps in možnosti nadgradnje do popolne navigacije.”

Nokia 6220 Classic ima prednaloženo novo aplikacijo Nokia Maps 2.0, ki je uporabniku v pomoč pri iskanju najboljših poti ali novih restavracij, hotelov, turističnih znamenitosti in drugih interesnih točk v kateremkoli mestu. Prednaložena storitev WidSets prinaša spletne vsebine neposredno na napravo s pomočjo mini aplikacij imenovanih gradniki, kar zagotavlja hiter in enostaven dostop do svežih novic, iger in spletnih skupnosti. Kot polno opremljena konvergenčna naprava Nokia 6220 Classic premore tudi spletni brskalnik, elektronsko pošto, predvajalnik glasbe, UKV radio s tehnologijo RDS in do 8 GB pomnilnika.

Ob odličnih snemalnih zmogljivostih Nokia 6220 Classic podpira še tehnologijo kodiranja govora AMR-Wideband, ki med telefonskimi klici daje človeškemu glasu naravnejši zven, kar olajšuje pogovore v hrupnih okoljih, kot npr. v prometu ali na javnih krajih.

Nokia N78

Nokia N78 je mali multimedijski računalnik, ki glasbo, navigacijo in fotografijo združuje s prednostmi mobilnosti. Nokia N78 je namenjena izrabi prednosti nabora novih storitev Nokia, vključno z Nokia Music Store, Nokia Maps in Share on Ovi – novo spletno storitvijo, ki uporabnikom omogoča izmenjevanje osebnih medijskih vsebin. Nokia N78 bo po pričakovanjih na voljo v drugem četrtletju letošnjega leta.

Nokia N78 prinaša vrsto zmogljivih tehnologij, vključno z vgrajenim sistemom A-GPS in brezplačno aplikacijo Nokia Maps, omrežjem WLAN in visoko hitrostnimi HSPDA 3G povezavami, digitalno kamero z ločljivostjo 3,2 milijona pik in optiko Carl Zeiss ter podporo pomnilniškim karticam microSD velikostih do 8 GB namenjenih shranjevanju priljubljene glasbe in medijskih vsebin. Novosti modela N78 predstavljata geooznačevanje fotografij in vgrajeni UKV oddajnik, ki omogoča predvajanje glasbe na kateremkoli UKV radiu, domačem ali tistem v avtomobilu.

“Nokia N78 resnično izpolnjuje obete palete Nseries o edinstvenih mobilnih multimedijskih izkušnjah doživetih skozi najnovejše tehnologije in storitve,” pravi Jonas Geust, ki nadzira naprave iz palete Nseries. “Nokia N78 ljudem omogoča raziskovanje njihovih strasti, uživanje v priljubljeni glasbi in izmenjevanje izkušenj z drugimi ter nadaljuje serijo dobro uravnovešenih naprav iz palete Nseries, kakršna je uspešna Nokia N73.”

Izrabljajoč prednosti vgrajenega sistema A-GPS in digitalne kamere z ločljivostjo 3,2 milijona pik, Nokia N78 med naprave Nokia prinaša zmeraj popularnejšo spletno prakso ‘geooznačevanja’ posnetkov. Nokia N78 samodejno označuje posnetke z zajemom lokacijskih metapodatkov, kar omogoča ogled lokacije snemanja na zemljevidu, bodisi na sami napravi ali na internetu. Zahvaljujoč visoko hitrostni povezavi preko omrežij WLAN ali HSDPA je nalaganje fotografij in video posnetkov na spletne skupnosti, kot so Share on Ovi, Flickr ali YouTube, oddaljeno samo en pritisk na tipko.

Glasba ostaja osnovna funkcija modela Nokia N78, kakor tudi celotnega nabora multimedijskih računalnikov iz palete Nseries. Ob pomnilniku velikosti do 8 GB, notranjih zvočnikih in podpori standardnim 3,5-mm slušalkam, N78 prinaša še internetni radio, ki omogoča takojšnji dostop do tisočih radijskih postaj po vsem svetu.

Nokia 6210 Navigator

Nokia je predstavila tudi novi model Nokia 6210 Navigator, svojo prvo mobilno napravo opremljeno s sistemom GPS in vgrajenim kompasom za vodenje pešcev. Nokia 6210 Navigator je na voljo s prav tako danes napovedano aplikacijo Nokia Maps 2.0, ki vključuje popolno glasovno in vizualno vodenje po ulicah brez posebnega doplačila. Nokia 6210 Navigator bo po pričakovanjih na voljo na izbranih trgih v tretjem četrtletju letošnjega leta.

Vgrajeni kompas zahvaljujoč ‘merilcu pospeška’, ki meri spremembe v smeri in orientaciji, omogoča enostavno spremljanje zemljevida med hojo. Med obračanjem naprave zemljevid samodejno ohranja orientacijo. Nameščena aplikacija Nokia Maps 2.0 poišče najhitrejšo pot do želene destinacije in jo prikaže na zemljevidu. Zahvaljujoč visoko hitrostni 3.5G povezavi so podrobne informacije o sleherni interesni točki, kot so npr. telefonska številka ali spletni naslov, oddaljene samo en klik.

“Trg osebne navigacije se širi bliskovito, navigacija s pomočjo mobilnega telefona pa predstavlja njegovo najhitreje rastoče področje. Po podatkih pred kratkim opravljene tržne raziskave podjetja Canalys, si več kot 60% uporabnikov mobilnih telefonov želi imeti navigacijo na svojem telefonu,” pravi Markku Suomi, vodja kategorije naprav Connect pri družbi Nokia. “Nokia 6210 Navigator ponuja naslednjo generacijo mobilne navigacije široki bazi potrošnikov. Uporabniki mobilnih telefonov po vsem svetu bodo lahko uživali v prednostih navigacije z napravo, ki ob navigaciji tudi komunicira.”

Nokia 6210 Navigator omogoča enostavno navigacijo tudi v vozilu, zahvaljujoč prednaloženi navigaciji z upravljanjem na dotik, popolnemu glasovnemu vodenju in samo pritrdilnemu kompletu za vgradnjo v vozilo. Če uporabnik slučajno napačno zavije, naprava samodejno izračuna novo pot.

Nokia 6210 Navigator uporablja podprti sistem GPS (A-GPS), ki GPS sprejemnik poveže s sateliti v samo nekaj sekundah. Naprava je pripravljena na uporabo takoj po nakupu, celo brez kartice SIM. Lokalni zemljevidi so prednaloženi na 1 GB pomnilniško kartico priloženo napravi, posodabljanje zemljevidov pa je vključeno v prodajno ceno. Uporabnik lahko proti doplačilu preko aplikacije Nokia Maps pri ponudnikih vrhunskih vsebin dokupi multimedijske mestne vodnike ali pa si dodatne zemljevide brezplačno naloži iz maps.nokia.com z uporabo aplikacije Nokia Map Loader.

Nokia 6210 Navigator zahvaljujoč visoko hitrostni 3.5G tehnologiji HSDPA omogoča hitro brskanje po internetu ter uporabo hitrih sporočil, elektronske pošte in gradnikov. Naprava premore tudi digitalno kamero z ločljivostjo 3,2 milijona pik, predvajalnik MP3 in stereo UKV radio. Nokia 6210 Navigator deluje na osnovi programske opreme S60, kar uporabniku omogoča, da ob aplikacijah, ki se na napravi že nahajajo, naloži in uporablja še na tisoče novih.

Nokia N96

Nokia je v torek predstavila model Nokia N96, multimedijski računalnik optimiziran za gledanje video vsebin in televizije. Z velikim 7cm zaslonom, 16 GB notranjega pomnilnika in podporo visoko kakovostnim video posnetkom v celi vrsti formatov, dvosmerno drsna Nokia N96 predstavlja vznemirljivo novo poglavje na področju mobilnih medijev. Multimedijski računalnik Nokia N96 bo po pričakovanjih na voljo v tretjem četrtletju letošnjega leta.

“Leta 2007 je Nokia N95 postala ikona konvergence interneta in mobilnosti. Z več kot 7 milijoni do danes prodanih enot je N95 spremenila način, na katerega ljudje uporabljajo svoje mobilne naprave. Nokia N96, ki smo jo predstavili danes, gradi na uspehu modela N95 in še naprej izboljšuje izkušnjo,” pravi Jonas Geust, ki pri družbi Nokia nadzira naprave iz kategorije Explore. “Video in televizija zahvaljujoč moči interneta še izraziteje prevladujeta v življenju ljudi. Z velikim, svetlim zaslonom, vrsto visoko hitrostnih možnosti povezovanja in izboljšano storitvijo Nokia Video Center je nova Nokia N96 vaše osebno okno v svet zabave.”

Dostop do spletnih video posnetkov je hiter in enostaven. Nokia N96 podpira običajne video formate, kot so MPEG-4, Windows Media Video in Flash Video, kar omogoča enostavno ogledovanje priljubljenih video posnetkov. Prenašanje in dostop do video posnetkov sta še hitrejša pri visoko hitrostni USB 2.0 povezavi ter podpori omrežjema WLAN in HSDPA. Vgrajeni DVB-H prejemnik na izbranih trgih ponuja prenašanje žive televizije s samodejnim posodabljanjem programskega vodnika. Na masivni pomnilnik je mogoče shraniti do 40 ur video vsebin. Zmogljivost pomnilnika Nokie N96 se lahko dodatno poveča s poljubno pomnilniško kartico microSD, kakršna je nova microSDHC 8GB Nokia MU-43, ki povečuje razpoložljivi pomnilnik naprave na skupnih 24 GB. Za priročno uporabo ima Nokia N96 na zadnjem pokrovčku dodano ‘stojalo’, ki omogoča prostoročno gledanje.

Storitev Nokia Video Center ponuja en sam vir za odkrivanje in dostop do množice mobilnih vsebin, od filmskih napovednikov do novic vodilnih svetovnih ponudnikov vsebin, kot so YouTube, Reuters in Sony Pictures. Katalog internetnih video virov nenehno povečujejo številne za regije in države specifične vsebine.

Za potrebe vrhunske glasbene izkušnje ima Nokia N96 medijske tipke, 3,5-mm vtič za slušalke in vgrajene 3D stereo zvočnike. Aplikacija Nokia Maps ponuja najnovejše zemljevide z urbanimi podrobnostmi in satelitskimi posnetki ter možnost nadgradnje z mestnimi vodniki, vodenjem pešcev po ulicah in glasovno vodeno navigacijo za vozila.

Nokia N96 se ponaša z digitalno kamero z ločljivostjo 5 milijonov pik, optiko Carl Zeiss, bliskavico in video lučko, ki omogoča snemanje video zapisa v DVD-kakovosti s hitrostjo 30 sličic na sekundo. Zahvaljujoč vgrajenemu sistemu A-GPS lahko uporabniki sedaj svoje fotografije ‘geooznačujejo’ z lokacijskimi podatki in jih delijo s svojimi spletnimi skupnostmi.

Nokia N96 seveda podpira družino spletnih storitev Ovi družbe Nokia, vključno z zemljevidi, glasbo, deljenjem medijskih vsebin in še čim.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več