Telefoni
20.03.2021 08:48
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nokia bo odpustila 10.000 zaposlenih

Finski telekomunikacijski gigant Nokia intenzivno niža stroške poslovanja in eden glavnih ukrepov je krčenje delovne sile po vsem svetu. Natančneje bi lahko brez službe ostalo med 5.000 in 10.000 zaposlenimi.
Nekdaj največji proizvajalec telefonov Nokia.
Nekdaj največji proizvajalec telefonov Nokia.

Po pisanju BBC-ja za zdaj ni povsem jasno, v katerih državah bo Nokia največ odpuščala, znano pa je, da naj bi bil njihov cilj znižati stroške za 600 milijonov evrov. Nokia je od vsega začetka eden glavnih akterjev na področju tehnologije 5G, načrtujejo investicije v oblačno računalništvo, prav tako pa veliko vlagajo v raziskovanje digitalne infrastrukture.

Nokia ima trenutno po svetu okrog 90.000 zaposlenih, od leta 2015 pa so že odpustili več tisoč ljudi. Nokiin predstavnik za odnose z javnostmi je za BBC povedal: “V Veliki Britaniji je ogroženih 96 delovnih mest. Trenutno pa gre to še vedno za grobe ocene, saj je še prehitro, da bi lahko natančno ocenili, koliko delovnih mest bo praznih“.

Nokia od nekdaj velik zaposlovalec

Lani je Nokia v Evropi zaposlovala skoraj 40.000 ljudi, 20.500 v Azijsko-Pacifični regiji, 13.700 na Kitajskem, 12.000 v Severni Ameriki in 3.700 v Južni Ameriki. Predstavnik sindikata je potrdil, da naj bi na Finskem, natančneje na sedežu podjetja v Helsinkih, bilo ogroženih 300 delovnih mest. V Franciji, kjer je Nokia lani odpustila več kot 1.000 zaposlenih, tokrat naj ne bi prišlo do dodatnih odpuščanj.

Glavni izvršni direktor Pekka Lundmark pravi: “Odločitve, ki lahko imajo potencialni vpliv na naše zaposlene, nikoli niso enostavne. Moja prioriteta je vsem tistim, ki bodo prizadeti z novimi ukrepi, nuditi podporo skozi celoten proces“.

Pekka Lundmark, glavni izvršni direktor Nokie

Po tem, ko je lani Lundmark prevzel vlogo prvega moža Nokie, je že naredil vidnejše spremembe napram prejšnjemu vodstvu, ki je Nokiinim 5G ambicijam naredilo kar precej škode. Prestrukturiranje Nokie cilja na večjo konkurenčnost rivalom, kot sta švedski Ericsson in kitajski Huawei.

Nekdaj največji proizvajalec telefonov

Nokia je nekoč bila največji proizvajalec telefonov na svetu. Na njihovo žalost enostavno niso sledili trendom pametnih telefonov in recimo Applov iPhone in Samsungov Galaxy sta popolnoma prehitela Nokio.

Po tem, ko je Nokia divizijo telefonov prodala Microsoftu in se jo je ta pozneje odrekel, se je Nokia osredotočila na telekomunikacijsko opremo.

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni Nokia

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več