Telefoni
28.03.2019 10:59
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nokia 7 Plus prikrito pošiljala podatke na Kitajsko

Podjetje HMD Global bi lahko zaradi "vohunjenja" za uporabniki doletela visoka denarna kazen.
Podjetje HMD Global bi lahko zaradi "vohunjenja" za uporabniki doletela visoka denarna kazen.

Podjetje HMD Global si je pred kratkim privoščilo spodrsljaj, ki mu bo, vsaj po ocenah poznavalcev, v prihodnje močno otežil poslovanje. Varnostni strokovnjaki so namreč prišli do spoznanja, da je njihov pametni mobilni telefon Nokia 7 Plus brez vednosti uporabnikov ob vklopu pošiljal podatke na spletni strežnik, lociran na Kitajskem. Naprava je prikrito pošiljala podatke vsakič, ko jo je uporabnik vključil, med poslanimi podatki pa so bili edinstveni identifikatorji (IMEI, MAC ID in SIM ICCID), na podlagi katerih bi bilo mogoče celo izslediti posameznika.

Uporabniki pametnih mobilnih telefonov Nokia 7 Plus nad novico seveda niso bili navdušeni, lastniki podjetja HMD Global pa so priznali, da je šlo zgolj za neljubo napako. Vohunske naprave Nokia so bile namreč izdelane za kitajskih trg, zaradi napake v logistiki pa so bile poslane v prodajo na evropski trg. Proizvajalec zagotavlja, da nihče ni imel dostopa do teh podatkov in nikoli niso bili uporabljeni z namenom sledenja posameznikom. Ker pa je tako sledenje uporabnikom v evropskem prostoru prepovedano, je podjetje HMD Global poskrbelo, da je bila “napaka” odpravljena s posodobitvijo mobilnega operacijskega sistema Android.

Čeprav je podjetje HMD Global v izjavi za javnost zatrdilo, da niso imeli nobenega namena slediti evropskim uporabnikom storitev mobilne telefonije, je zoper njih tožbo že sprožil finski urad za varstvo osebnih podatkov. Če bo podjetje spoznano za krivo, mu zagotovo grozi zelo visoka denarna kazen, saj je zasebnost uporabnikov v evropskem prostoru dobro varovana, kazni za prekrške pa so zelo visoke.


Prijavi napako v članku