Fotoaparati in kamere
18.09.2014 09:17

Deli z drugimi:

Share

Nikon na Photokini predstavlja prihodnost fotografiranja

Družba Nikon je na sejmu Photokina predstavila številne trende prihodnosti, povezane z upodabljanjem. Prihajajo namreč fotoaparati in kamere, ki bodo znali brati fotografova čustva, zajemati posnetke brez pritiska sprožilca ter uporabniške izkušnje, ki bodo zajele več čutov hkrati.
Nikon na Photokini predstavlja prihodnost fotografiranja
Nikon na Photokini predstavlja prihodnost fotografiranja

V poročilu, ki ga je objavil laboratorij prihodnosti (t. i. Future Laboratory), strokovnjaki razlagajo, kako bomo ljudje v prihodnjih desetletjih zajemali, delili in uporabljali fotografije in video posnetke. V raziskavi so sodelovali številni ugledni strokovnjaki, vključno z akademiki, znanstveniki, pisatelji, misleci ter vodilnimi Nikonovimi razvojniki in strategi.

Zavedne kamere

Nova generacija senzorskih tehnologij bo fotoaparatom in kameram prihodnosti omogočila branje zunanjega okolja in razumevanje trenutka – zajeti bo moč svetlobo, zvok, temperaturo, itd. in to poustvariti z notranjim počutjem posameznika. Kamere, ki bodo prepoznale kontekst, bodo ustrezno prilagodile fotografiranje – poudarile posamezne barve ali tone, kontrast, vse z namenom, da bi kar najbolj povzele čustvo, kot ga je doživljal fotograf.

Upodabljanje vseh čutov

Zajem kmalu ne bo več omejen na vizualne medije, temveč bo postal veččutna izkušnja. Gledalec bo tako ob ogledu slike tudi slišal zvok, občutil uporabljene materiale objektov. Za vse to bodo zaslužne naprave, ki bodo sposobne oddajati tudi vonj in tako še konkretneje prenesti sporočilo. Uporabniška izkušnja trenutka ne bi mogla biti bogatejša in čustveno pristnejša.

Upodobitev v živo

Nenehno dokumentiranje dogajanja bo ključna lastnost fotografa prihodnosti. Že danes obstaja trg kar se da prilagodljivih fotoaparatov, ki omogočajo praktično hipno fotografiranje. Te naprave bodo v prihodnosti še tanjše in lažje, stalno zajemanje okolja pa bo pomenilo, da fotograf ne bo zamudil nobenega trenutka več. Odpadla bo tudi potreba po pritiskanju sprožilca, saj bo naprava sama zajemala dogajanje okoli sebe.

Vizualizacija dobrega počutja

Vse hitrejši življenjski slog se bo tudi v naslednjem desetletju nadaljeval, z njim pa bo raslo tudi povpraševanje po zatekanju k vizualnim dražljajem, ki bodo v posameznikih vzbudili občutke miru in jim ponudili svojevrstno zatočišče. Ljudem bodo blizu podobe, ki prikazujejo sprostitev in omogočajo regeneracijo organizma. Tovrstne tehnologije bodo uporabljali tudi ponudniki zdravstvenih storitev, s katerimi bodo pacientom odpravljali bolečine. Zdravilne koristi novih tehnologij bodo v prihodnje prisotne tudi na delovnih mestih in v gospodinjstvih.

“Področje upodabljanja se je od Nikonovih začetkov pred stotimi leti močno spremenilo. Laboratoriji prihodnosti nam prinašajo sporočilo, da bodo ljudje tudi v prihodnje željni novih in celo presenetljivih vizualnih vsebin in tehnologij. Ne glede na to kakšne družbene, kulturne in tehnološke spremembe so pred nami, verjamem, da bo Nikon ostal v osrčju upodabljanja in ljudem pomagal zajeti ključne čustvene trenutke in jih upodobiti v fotografiji,” je povedal podpredsednik družbe Nikon Tad Nakayama.

“Naloga laboratorija prihodnosti je uresničevanje prihodnjih idej. Omenjeno poročilo je navdušilo tudi nas, saj dinamika fotografiranja in zajemanja videa prinaša obilo zanimivih trenutkov. Pred nami so trendi, ki nas bodo navduševali in fotografsko industrijo izzvali k novim inovacijam,” je dodal izvršni direktor Future Laboratory Chris Sanderson.

www.thefuturelaboratory.com

www.lsnglobal.com

www.nikon.si

Vas zanima več iz te teme?
Nikon fotoaparati

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

"Bohinjsko drevo" po natanko desetih letih spet v soju (fotografskih) žarometov

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več