Strojna oprema
29.01.2008 13:02

Deli z drugimi:

Share

Nikon COOLPIX P60 izžareva zmogljivost

Podjetje Nikon Europe je predstavilo novi digitalni fotoaparat serije Performance. Nikon COOLPIX P60 z ločljivostjo 8,1 milijona slikovnih točk, z objektivom NIKKOR s 5x povečavo in velikim zaslonom LCD v velikosti 2,5 palca. Fotoaparat je tradicionalne oblike, a je kljub temu kompakten in zelo lahek. P60 ima vgrajen Nikonov stabilizator slike, ki preprečuje učinke tresenja fotoaparata, paleto funkcij, ki omogočajo izboljšavo slike, in priročen gumb za izbiranje načinov. Deluje s standardnimi baterijami velikosti AA in bo ljubiteljem fotoaparatov všeč zaradi udobnega oprijema in klasične črne barve.

Dober oprijem, preprosta uporaba

Po videzu in občutku ob prijemu je P60 zelo podoben tradicionalnim fotografskim aparatom. Njegova uporaba je intuitivna, velikost ravno prava, ergonomska oblika pa zagotavlja stabilnost in dober oprijem za fotografiranje. Motiv lahko zajamete prek širokokotnega 2,5-palčnega zaslona LCD ali z elektronskim iskalom, ki vsebuje prikaz informacij o fotografiranju. Z gumbom za izbiro načina preprosto preklapljate med ročnim in samodejnimi načini. V samodejnem načinu fotoaparat samodejno izbere čas osvetlitve in zaslonko, v ročnem načinu pa imajo uporabniki večji nadzor nad izbiro časa osvetlitve in zaslonke. Prednastavljenih je 15 scenskih načinov, ki so optimizirani za določene situacije, kot so Portret, Pokrajina, Nočni portret, Šport, Zabava/znotraj, Povečava, Muzej in Ognjemet. S P60 lahko snemate tudi filme z ločljivostjo 640×480 točk, hitrostjo 30 posnetkov na sekundo in zvokom. Fotografije se shranijo na pomnilniško kartico SD ali v notranji pomnilnik.

Objektiv in kakovost slike

Fotoaparat P60 ima objektiv NIKKOR s 5x optičnim zoomom, ki zagotavlja vrhunsko natančnost in visoko ločljivost. Objektiv ima goriščno razdaljo od 6,4 do 32 mm, kar je enakovredno 36 do 180 mm v formatu 35 mm, nastavitve zaslonke pa so od f/3,6 do 4,5. Fotoaparat lahko uporabljate v različnih pogojih osvetlitve: njegova občutljivost sega od ISO 80 do ISO 2.000, kar omogoča krajši čas osvetlitve in s tem manj zameglitve motiva ter fotografiranje pri slabši svetlobi. P60 je poleg tega opremljen z mehanizmom za obdelavo slik EXPEED, ki izboljša hitrost obdelave in kakovost slik. Vgrajeni stabilizator slike (VR), ki deluje na principu premikanja slikovnega senzorja, zagotavlja jasne fotografije in videoposnetke, saj zmanjšuje učinek tresenja pri uporabi daljšega časa osvetlitve. P60 ima obseg goriščne razdalje od približno 30 cm do neskončnosti. Makro fotografiranje omogoča snemanje z razdalje 10 cm od motiva, nova funkcija aktivne povečave pa izvrstne bližnje posnetke.

Inovacije
P60 ima vgrajenih več inovacij za preprosto fotografiranje odličnih portretov. Napredna različica funkcije >Face-Priority AF< z natančnim samodejnim ostrenjem zazna do 5 obrazov. Tu je še vgrajena funkcija za odpravljanje učinka rdečih oči pri uporabi bliskavice, ki z digitalno obdelavo obnovi naravno barvo oči. Tretja inovacija je Nikonov postopek D-osvetljevanja, ki je še hitrejši kot doslej. Deluje v fotoaparatu (računalnik ni potreben) in sicer uravnava svetlost pod osvetljenih ali nad osvetljenih posnetkov.

Dodatna oprema in cena
Fotoaparatu P60 sta priloženi dve alkalni bateriji velikosti AA, kabel USB, avdio/video kabel, pašček in CD s programsko opremo Software Suite za COOLPIX. Kot dodatni pripomočki so na voljo polnilnik za baterije, Ni-MH baterije za večkratno polnjenje in adapter. Ko je objektiv uvlečen, P60 meri 95,5 (Š) x 63,5(V) x 36 (G) mm. Aparat tehta 160 gramov brez baterije in pomnilniške kartice SD. Okvirna cena Nikona P60 v maloprodaji znaša 249 evrov, na prodajnih policah pa bo dosegljiv od marca naprej.


Prijavi napako v članku