Operacijski sistemi
31.08.2019 21:26

Deli z drugimi:

Share

Nič več Siri prisluškovanja s strani Appla

Nič več Siri prisluškovanja s strani Appla
Nič več Siri prisluškovanja s strani Appla

Vaši pogovori s Siri ne bodo več direktno prehajali do Appla. Tehnološki gigant je v sredo potrdil, da bo zaustavil prednastavljeno shranjevanje glasovnih posnetkov svojih uporabnikov. Po tem, ko je The Guardian julija letos razkril sumljivo prakso Appla, kjer so zaposleni redno poslušali avdio zapise Siri pogovorov, se je “veliko jabolko” odločilo, da bodo spremenili nastavitve zasebnosti, ki se tičejo uporabe glasovne asistentke Siri. Ne glede na to, da so avdio posnetki bili anonimni, so vključevali podatke, po katerih je bilo osebe možno identificirati. Imena, podatke zdravstvenih kartotek in celo avdio posnetke spolnih odnosov.

V začetku avgusta je Apple napovedal, da bodo prekinili pogodbeni program z izvajalci storitve transkripcije avdio posnetkov. V sredo, ko so dokončno odločitev tudi uradno potrdili, so med drugim naznanili, da so prekinili pogodbe z vsaj 300 pogodbeniki v Evropi. Kot smo že pisali, je Apple najel ljudi, ki so poslušali posnetke pogovorov z asistentko Siri, da bi izboljšal sistem umetne inteligence v ozadju Siri. Človeški pogodbeniki so pomagali izboljšati programsko opremo skozi proces, ki se imenuje “grading”. Apple bo še vedno nadaljeval s to prakso, vendar samo pri tistih uporabnikih, ki bodo to zavestno dovolili. Apple bo torej prenehal s snemanjem avdio posnetkov, kot prednastavljena lastnost.

“Siri smo ustvarili za to, da bi uporabnikom pomagali stvari opraviti hitreje in bolj učinkovito, brez, da bi njim bilo potrebno sklepati kakršenkoli kompromis glede zasebnosti. Zelo smo hvaležni našim uporabnikom, ki so strastni uporabniki asistentke Siri. S tem nas dodatno motivirajo, da postajamo boljši in boljši”, so pri Applu zapisali v sporočilu za javnost.

Apple bo program nadaljeval to jesen

Že jeseni bo Apple nadaljeval s programom, vendar bodo sedaj samo Applovi zaposleni tisti, ki bodo lahko poslušali avdio posnetke. Če se zaposleni, ki bo zadolžen za poslušanje, odloči, da je bil avdio posnetek narejen po nesreči, ga bo takoj izbrisal.

Za razliko Googla in Amazona, Apple ne dovoli, da bi uporabniki izbrisali svoje avdio posnetke. To pa za to, ker Google in Amazon vežeta posnetke na račun uporabnika, medtem ko Apple uporablja naključne identifikatorje za Siri posnetke. Te lahko uporabnik spreminja v nastavitvah. V izjavi je Apple še zapisal, da je ta lastnost edinstvena, kar se tiče digitalnih asistentov. Naključni identifikator bo tako po šestih mesecih odstranjen.

Po tem, ko se je Apple odločil, da prekine z izvajanjem programa, je sledil potezi tudi Amazon. Svojim uporabnikom odslej omogoča, da odznačijo človeško ocenjevanje Alexinih posnetkov. Google je naredil enako, s tem, da je Google to potezo potegnil po tem, ko so to zahtevali nemški regulatorji.

“Prisluškovanje” avdio posnetkom digitalnih asistentov je v tehnološki industriji zelo razširjena praksa. Microsoft je na primer uporabil pogodbenike, da so ti prisluškovali pogovorom uporabnikov s svojimi Xbox konzolami. Tudi Facebook je recimo ustavil analiziranje avdio pogovorov med uporabniki, po tem, ko je Bloomberg razkril, da tehnološki velikan plačuje pogodbenikom, da delajo transkripte pogovorov. Namesto tega se je Apple odločil, da bo v namene izboljšanja asistentke Siri, uporabljal računalniško ustvarjene transkripte.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več