Aplikacije in dodatni programi
16.01.2018 09:13

Deli z drugimi:

Share

Netflix je največji zaslužkar med aplikacijami, ki niso mobilne igre

Netflix je največji zaslužkar med aplikacijami, ki niso mobilne igre
Netflix je največji zaslužkar med aplikacijami, ki niso mobilne igre

Netflix je aplikacija, ki je v letu 2017 zaslužila največ med aplikacijami, ki niso mobilne igre. Po podatkih Sensor Tower-ja, ki vsako leto naredi pregled največjih zasluškarjev med aplikacijami, je ponudnika serij in filmov najuspešnejša aplikacija v dotični kategoriji. Gre za pregled aplikacij v Applovi App Store trgovini in Googlovi Google Play trgovini, kjer lahko danes najdemo na tisoče vrhunskih aplikacij, vendar jih nekaj vseeno posebej izstopa.


V prej omenjeni kategoriji aplikacij, ki niso mobilne igre, je lansko leto bil najuspešnejši Spotify, leto pred tem pa LINE. Tokrat je na sceno stopil Netflix, ki se je letos močno razširil med uporabniki. Po podatkih podjetja je aplikacija dosegla 510 milijonov ameriških dolarjev prihodka s strani naročnin uporabnikov, kar je 138-odstotna rast glede na lansko leto. Brez dvoma gre za visoko številko, če se zavedamo, da je Netflix sprva posloval z praktično ničelnim dobičkom. Leta 2016 so prihodki Netflixa znašali 2,4-krat manj, približno $215 milijonov. Eden glavnih razlogov za tolikšno rast je prej omenjena širitev storitve na nove trge, kar je bil že dolgo časa Netflixov načrt.


Skozi celotno leto 2017 se je Netflix dobro držal na prvem mestu po prihodkih med aplikacijami, ki niso mobilne igre. Senzor Tower je za drugo četrtletje poročal o 233-odstotni rasti prihodkov na 153 milijonov, kar je občutno več v primerjavi z istim četrtletjem leto prej, ko je Netflix zaslužil le 46 milijonov ameriških dolarjev. Ravno v tem času so pri Netflixu dobili ogromno novih naročnikov iz številnih mednarodnih trgov, ki so takrat predstavljali večino novih naročnikov. Za te je značilno, da se na Netflix naročijo preko telefona in opravljajo plačila preko “in-app” nakupov. Na računa teh potem Netflix požanje največji delež dobička.

Do poročila o tretjem četrtletju v oktobru 2017 je Netflix prekosil sam sebe kar se tiče pričakovanj glede števila naročnikov. Rast je bila enormna in še enkrat več gre največja zahvala vsem internacionalnim naročnikom. Od 5.3 milijona novih naročnikov v dotičnem četrtletju, jih je le 850.000 prišlo iz ZDA. Vidimo lahko, da so torej mednarodni trgi prispevali več kot 4 milijone novih naročnikov. Aplikacija Netflix je bila največji zaslužkar na Apple App Store trgovini, medtem ko je bila na Googlovi trgovini uvrščena za Tinderjem, aplikacijo Google Drive, LINE, Pandora in HBO NOW.

Aplikacija, ki si prav tako zasluži posebno pozornost, je Tencent Video. Leta 2016 je bila uvrščena na 14. mesto med aplikacijami, ki niso mobilne igre, po prihodkih na Apple App Store trgovini. V letu 2017 je aplikacija Tencent Video poskočila na tretje mesto na App Storu in na 5. mesto v skupnem seštevku obeh trgovin (če bi Google Play bil na voljo na Kitajskem, bi rezultati bili najverjetneje precej drugačni od sedanjih).

Senzor Tower pa kot lahko vidimo na slikah ne spremlja samo največji zaslužkarjev med aplikacijami, temveč jih zanimajo tudi najbolj popularne v smislu prenosov. Tukaj ni nobenega dvoma že kar nekaj časa, in sicer je Facebook nesporni zmagovalec te kategorijo. Kljub temu je Facebookova glavna aplikacija letos izgubila prvo mesto, kjer se je znašel WhatsApp. Facebookova glavna aplikacija je padla na 3. mesto, sledita pa ji Messenger in Instagram. Snapchat se je znašel na 5. mestu. Ne glede na to, da Facebook ne zaseda prvega mesta, ima v prvi peterki kar tri svoje aplikacije (Instagram in Messenger obe spadata pod Facebook).

Do sedaj smo govorili o aplikacijah, ki niso mobilne igre. Senzor Tower jih namreč obravnava posebej. Mobilna igra Mixi Monster Strike je v letu 2017 zaslužila največ med vsemi – prvo mesto sedaj drži že tretje leto zapored. Tencentova Honor of Kings stoji na drugem mestu, vendar še enkrat, ker Google Play ni na voljo na Kitajskem. Trg, ki ga ponuja Kitajska je enormen in rezultati teh raziskav bi bili definitivno precej drugačni, če bi Google Play trgovina bila na voljo.

Lestvica iger je zanimiva še z enega razloga. Eden največjih hitov med mobilnimi igrami v zadnjih letih, Pokemon Go, se ni uvrstil med prvih 10, medtem ko se je 5 let stara saga, Candy Crush, uvrstila na 5. mesto. To samo dokazuje, da kljub temu, da je trg mobilnih iger pretežno namenjen “enkratnim hitom”, lahko s kvaliteto ostaneš pri vrhu vsaj nekaj let. Že res, da je v primeru igre Candy Crush Saga situacija nekoliko drugačna, je vseeno prišlo do tega, da tudi uporabniki dalj časa ostajajo zvesti izpostavljeni igri.

Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Prijavi napako v članku