Računalništvo, telefonija
30.04.2011 11:46
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nesreče računalničarjev pri delu

Če ste bili vključeni v nesreči pri delu ali imate zaradi opravljanja vašega dela težave z dolgotrajnimi poškodbami oz. boleznimi
Če ste bili vključeni v nesreči pri delu ali imate zaradi opravljanja vašega dela težave z dolgotrajnimi poškodbami oz. boleznimi

Saj poznate tisto: ‘Najbolj varno je, da sediš doma in gledaš televizijo’. Iz tega bi lahko sklepali, da računalničarji ‘bolniške’ ne koristijo pogosto, saj večino delovnega časa presedijo za svojim računalnikom. Vendar so Britanci v zanimivi raziskavi povsem demantirali tovrstno miselnost.

V Veliki Britaniji je zaradi z delom povezanih poškodb oz. bolezni letno izgubljenih 28 milijonov delovnih ur. Raziskava je pokazala, da izgubljene ure prispevajo tudi britanski računalničarji, ki imajo največ težav s poškodbami oz. boleznimi mišic, sklepov, kosti in hrbta.

Najpogosteje se pritožujejo nad odrvenelostjo in bolečinami v rokah, prstih, zapestjih in ramenih. Zaradi ‘zabetoniranega’ sedenja in nepravilne drže tarnajo tudi nad bolečinami v vratu in hrbtu. Dolgotrajno sedenje na (neprimernem) stolu jim povzroča bolečine v ledvenem delu in dolgotrajne težave z išiasom.

”Vzroki za bolečino v ledvenem predelu hrbtenice so številni, najpogostejši vzrok pa so degenerativne spremembe medvretenčne ploščice. Te so posledica življenjskega sloga sodobnega človeka, ki je veliko bolj statičen kot nekoč. Predvsem intelektualne dejavnosti nas silijo k dolgotrajnemu sedenju za mizo in računalnikom,” razlaga prim. dr. Ludvik Traven, dr. med., spec. ortopedije.

Pri takem življenjskem slogu je difuzija motena, kar vodi k obrabljanju ploščice in posledično do bolečine v ledveni hrbtenici, pojasnjuje Traven. Zaradi mehaničnih vzrokov (hernija medvretenčne ploščice, stenoza spinalnega kanala itd.) lahko pride do pritiska na živčne strukture, pogosti so tudi nevrološki izpadi in takrat govorimo o išiasu.

Da bi kar najbolj zmanjšali možnosti za zgoraj opisane težave, zdravniki priporočajo bolj pogoste oddihe in gibalne vaje na delovnem mestu.

Očesne težave

Raziskavi ugotavlja, da ima 75-odstotkov britanskih računalničarjev težave z očmi. Pogosti simptomi so glavobol, zamegljen vid, boleče in pekoče oči. Razlogi za težave tičijo v naprezanju oči, neprimerni osvetlitvi prostora in bleščanju ekrana.

Ste se z britanskimi poistovetili tudi slovenski računalničarji?

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri VERLAG DASHOFER d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Verlag Dashofer logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku