Facebook
13.03.2012 10:33

Deli z drugimi:

Share

Nespametna uporaba Facebooka vas lahko stane življenja

Slika z geolokacijskimi podatki je bila dovolj, da je ameriška vojska ostala brez štirih helikopterjev.
Slika z geolokacijskimi podatki je bila dovolj, da je ameriška vojska ostala brez štirih helikopterjev.

Vsa družbena omrežja ravnajo z osebnimi podatki uporabnikov kot svinja z mehom. Med njimi seveda izstopa Facebook, saj so ga varuhi osebnih podatkov že večkrat ujeli z rokami v vreči. To bi bilo še nekako sprejemljivo, če se ne bi na enak način obnašali tudi uporabniki. Ti prav tako brezglavo raztresajo osebne in zaupne podatke kot zastavo.

Objava zaupnih ali osebnih podatkov na družabnih omrežjih se včasih lahko sprevrže v pravo nočno moro. To se je pred časom zgodilo ameriški vojski. Ta je pred petimi leti ostala brez štirih vojaških helikopterjev AH-64 Apache zgolj zaradi tega, ker je vojak fotografijo, opremljeno z geolokacijskimi podatki, objavil na družabnem omrežju Facebook. Ker je ta omogočala določitev lokacije do 10 metrov natančno, so teroristi brez težav našli vojaško bazo in razstrelili štiri pregrešno drage helikopterje.

Zaradi tega je poveljstvo ameriške vojske pred kratkim izdalo uradno opozorilo vojakom, naj pri fotografiranju ne uporabljajo geolokacijskih storitev in ne objavljajo fotografij, opremljenih s podatki o lokaciji. To opozorilo bi seveda morali upoštevati tudi povsem običajni uporabniki družbenih omrežij. Priporočamo vam, da pred objavo fotografij z geolokacijskimi podatki zelo dobro premislite, kako bi lahko nepridipravi te informacije zlorabili. Najbolje seveda bo, da to možnost izključite neposredno v mobilnem telefonu oziroma digitalnem fotoaparatu.


Prijavi napako v članku