Računalništvo, telefonija
01.12.2018 06:45

Deli z drugimi:

Share

Nepridipravi Kitajcem prodajali Samsungovo tehnologijo za upogljive zaslone

Kitajska podjetja so neupravičeno prišla do Samsungove tehnologije za upogljive zaslone.
Kitajska podjetja so neupravičeno prišla do Samsungove tehnologije za upogljive zaslone.

Nedavno je svetovno javnost presenetilo kitajsko podjetje Royole Technology, saj je predstavilo pri pametni mobilni telefon z upogljivim zaslonom FlexPai. Osnovo novosti predstavlja prepogljivi zaslon AMOLED velikosti 10,2-centimetrov oziroma štirih palcev, ki v »raztegnjenem« stanju meri 19,8-centimetrov oziroma 7,8-palcev. Razmerje stranic znaša štiri proti tri, ločljivost pa znaša 1.920 x 1.440 slikovnih točk. Na robovih pa najdemo spletno kamero, zvočnike in tipala, tako da uporabniki ne bodo za ničesar prikrajšani.

Ker pa je ta tehnologija še vedno v povojih, so se pri podjetju Samsung pričeli sumiti, da nekdo Kitajcem prodaja njihovo tehnologijo, saj so na tem področju trenutno vodilni. Njihovi sumi so se izkazali kot upravičeni, saj se je tekom preiskave izkazalo, da je direktor enega izmed Samsungovih dobaviteljev skupaj z osmimi zaposlenimi zaslužil kar preračunanih 12,3 milijonov evrov s prodajo intelektualne lastnine o tehnologiji OLED. Kitajskim podjetjem so dejansko prodajali tehnologijo, ki je neposredno povezana z upogljivimi zasloni.

Nepridipravi so poskušali zlonamerne aktivnosti prekriti z ustanovitvijo lažnega podjetja, katerega ključna dejavnost naj bi bila proizvodnja rezervnih delov. V resnici pa so nepridipravi prodajali zaščiteno tehnologijo, v katero so pri podjetju Samsung doslej vložili več kot 100 milijonov evrov kapitala.


Prijavi napako v članku