Računalništvo, telefonija
12.06.2017 06:21
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preverite, ali je vaš usmerjevalnik ranljiv

Preverite, ali je vaš usmerjevalnik ranljiv
Preverite, ali je vaš usmerjevalnik ranljiv

Samba je programsko orodje za operacijske sisteme Linux in druge omrežne naprave, ki omogoča strežbo map, datotek in tiskalnikov drugim operacijskim sistemom, večinoma Windowsom. Na žalost pa so varnostni strokovnjaki nedavno v sistemu Samba odkrili kritično varnostno ranljivost, ki jo lahko potencialni napadalec izkoristi za pridobitev dostopa do kopiranja in izvajanje poljubnih zlonamernih programskih kod.

Kritična varnostna ranljivost (oznaka CVE-2017-7494) je prisotna v številnih napravah, kot so omrežni shranjevalniki podatkov NAS, domači usmerjevalniki in druge naprave, ki uporabljajo protokol Samba. Ta je sicer privzeto na voljo tudi v vseh operacijskih sistemih, ki temeljijo na osnovi sistema Unix. Po ocenah varnostnih strokovnjakov naj bi bilo na novo ranljivost ranljivih več kot 100 tisoč naprav po vsem svetu.

Ker je nova varnostna ranljivost kritična, vam priporočamo, da svoje sisteme, ki temeljijo na osnovi operacijskega sistema Linux ali Unix, čim prej posodobite, če je popravek seveda na voljo. Ker pa se Samba uporablja kot del procesa za shranjevanje podatkov, je seveda le še vprašanje časa, kdaj se bo na spletu pojavila prva izsiljevalska škodljiva programska koda, ki bo izkoriščala omenjeno ranljivost.


Prijavi napako v članku