Triki in nasveti
05.07.2005 19:30
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ne dela mi internet!

Kaj storiti, ko ugotovite, da se vam v spletnem brskalniku ne prikaže vaša priljubljena spletna stran? Podajamo nekaj kratkih nasvetov, kako se lotiti osnovnega preverjanja delovanja računalnika, ki jih je koristno preizkusiti, preden na pomoč pokličete vašega soseda.
Najprej se vprašajmo, ali je težava samo na dotični spletni strani ali tudi sicer ne delajo druge spletne strani. Vsaka spletna stran je na svojem spletnem strežniku in noben strežnik na svetu ni 100-odstotno zanesljiv, tako da se lahko zgodi tudi to, da samo določena spletna stran ni dosegljiva.
Drugi preizkus je priljubljeni “ping”. Gre za ukaz, s katerim poizvemo, ali se oddaljeni računalnik odziva. Ukaz pošlje nekaj paketov na oddaljeni računalnik, ta pa mu vrne odgovore. Če odgovore dobimo, pomeni, da je naša internetna povezava v redu. Poizkus bi izgledal takole: kliknemo meni Start > Run, vpišemo cmd in potrdimo z Enter. Cmd je okrajšava za command. Preidemo v ukazno okno, kjer vpišemo ping www.google.com. Torej ping in nek spletni naslov. Toda pozor – ni vsak spletni naslov “pingable”; če se administrator oddaljenega računalnika odloči, da se bo bolje zavaroval pred napadalci z interneta, bo ping odzive izklopil in bo izgledalo, kot da računalnika ni tam. V našem primeru napisani www.google.com se odziva. Če zagledate zadevo, podobno na naši sliki, je vse v redu in tedaj se lotimo še enega pregleda: nastavitev v spletnem brskalniku.
Če pa se ping ne odziva (v tem primeru dobimo 100 % zavrnjenih paketov oz. se v nekaj vrsticah izpiše “Request time out”), tedaj je nekaj narobe s povezavo in je mogoče vendarle že čas, da pokličemo soseda (no, prej edinole preverimo, če je mrežni kabel vklopljen v računalnik in ob njem izmenično utripata oranžna in zelena lučka).
Sledi še preizkus nastavitev v Internet Explorerju. Kot je videti v primeru na sliki, imamo lahko vpisanih več načinov povezovanja, ki so alternativa mrežnemu načinu. Najbolje bo, da za vsako od vpisanih povezav nastavite “Never Dial a Connection“, le za povezavo, ki je glavna (npr. ADSL PPPoE), nastavite Set Default in Always dial my default connection. Če je vaš računalnik priklopljen na lokalno omrežje, potem morate seveda pogledati nastavitve znotraj gumba LAN Settings – te imajo vedno višjo prioriteto kot prej omenjene dial-up povezave.


Prijavi napako v članku