Operacijski sistemi
26.06.2016 20:14
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google priznava, da Android ne dohaja Apple iOS

Uporabniki mobilnih naprav Android bodo kmalu imeli možnost samodejnega zagona aplikacij glede na lokacijo.
Uporabniki mobilnih naprav Android bodo kmalu imeli možnost samodejnega zagona aplikacij glede na lokacijo.

Google se po poročanju loteva razvoja lastnega pametnega telefona. Po neuradnih informacijah, ki jih razkrivajo pri angleškem The Telegraph, naj bi se tehnološki gigant iz Mountain Viewa nahajal v tesnih pogovorih z mobilnimi operaterji. Prvi model Googlovega pametnega telefona naj bi se na trgu pojavil že konec leta. Ob tej novici se seveda postavlja vprašanje, kaj bo z blagovno znamko Nexus in kako bo takšna Googlova odločitev vplivala na medsebojno sodelovanje s trenutnimi Googlovimi partnerji, kot sta na primer Samsung in Sony.

Razlogi, zakaj naj bi se pri Googlu odločili za takšen ukrep, so očitni. Operacijski sistem Android trpi zaradi čezmerne razdrobljenosti na trgu. Proizvajalci na samo platformo Android dodajajo svoje vizualne elemente in funkcionalnosti ter aplikacije. Posledično je uporabniku na voljo po več aplikacij hkrati, ki opravljajo isto nalogo, kot je na primer spletni brskalnik, fotografije in podobno. Uporabniška izkušnja je tako porazna.

Druga težava so posodobitve. V začetku junija je trenutno aktualno verzijo Android 6.0 Marshmallow uporabljajo zgolj 10 odstotkov vseh pametnih naprav na platformi Android. Apple se na drugi strani lahko pohvali s 84-odstotnim deležem operacijskega sistema iOS 9. Potem je tu še počasna hitrost posodabljanja operacijskega sistema Android. Septembra letos si bodo namreč lahko vsi uporabniki iOS naprav od modelnega leta 2012 naprej, naložili najnovejši operacijski sistem iOS 10. Uporabniki Androidov pa bodo, kot do sedaj, prisiljeni uporabljati zastareli operacijski sistem. Da možnosti posodobitve pametnih naprav z leta 2012 sploh ne omenjamo.

Uporabniška izkušnja tako prekomerno zaostaja za googlovim največjim konkurentom, podjetjem Apple. Google si s svojimi pametnimi telefoni želi večji nadzor nad programsko opremo na eni strani in strojno opremo na drugi. Po mnenju analitika Bena Wooda, iz podjetja CSS Insights, želi Google tako neposredno kopirati način delovanja Appla. Več kontrole nad celotnim ekosistemom in s tem boljša uporabniška izkušnja. Na tem mestu se postavlja tudi vprašanje prihodnosti blagovne znamke Nexus. Google namreč pri tem sodeluje s proizvajalci kot sta HTC in LG tesneje kontrolira operacijski sistem kot v primeru sodelovanja z drugimi podjetji. Sundar Pichai, CEO podjetja Google, je prejšnji mesec zatrdil, da Nexus pametni telefoni ostajajo v načrtih vendar pa hkrati poudaril, da podjetje vse več investira v razvoj lastnih naprav.

Kaj vse to skupaj pomeni za uporabnike pametnih telefonov Android? Po eni strani se lahko veselijo saj bodo, v primeru uspešnega googlovega pametnega telefona, končno lahko izkusili kaj pomeni uporabljati kvaliteten operacijski sistem na kvalitetni napravi. Po drugi strani pa opisani googlovi načrti potrjujejo to, kar je jasno vsem, ki so kadarkoli vsaj za 5 minut uporabljali pametni telefon Android. Slednji se, iz vidika uporabniške izkušnje, enostavno ne more primerjati z iOS.


Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku