Računalništvo, telefonija
16.02.2020 09:40
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Natančen 3D tisk predmeta v zgolj nekaj sekundah

Manjše predmete je danes že mogoče natisniti v zgolj nekaj sekundah.
Manjše predmete je danes že mogoče natisniti v zgolj nekaj sekundah.

Tridimenzionalni tiskalniki so med raziskovalci, podjetniki in celo domačimi uporabniki vse bolj priljubljeni, saj omogočajo izdelavo fizičnega modela izdelka zgolj na osnovi računalniške risbe, pripravljene s poljubno tridimenzionalno programsko opremo. Njihova uporaba pa še ni povsem zaživela, saj so tovrstni tiskalniki pogosto zelo počasni in potrebujejo vsaj nekaj ur, da natisnejo želen predmet oziroma izdelek. Zato ne preseneča, da mnogi znanstveniki delajo na materialih in metodah, ki bi lahko pospešile procese 3D tiskanja in da občasno pridejo do rešitev, ki lahko določene tiskarske procese znatno pohitrijo.

Tokrat je velik podvig uspel znanstvenikom z univerze Polytechnic v Lausanni (EPFL), saj jim je s pomočjo tridimenzionalnega tiskanja smol na osnovi svetlobe uspelo natisniti tridimenzionalen predmet naenkrat in ne plast po plasti, kot je to značilno za klasične tridimenzionalne tiskalnike. Pri tovrstnem tiskanju se predmeti iz smol “čarobno” pojavijo pred očmi uporabnika v zgolj nekaj sekundah. Dodatna prednost te rešitve je tudi v tem, da se predmeti lahko oblikujejo v zaprtih, izoliranih in steriliziranih posodah. Zaradi tega bi bilo možno tiskati celo nadomestna tkiva, vsadke in druge medicinske pripomočke.

Nova metoda tridimenzionalnega tiska deluje na predmetih velikosti do približno dveh centimetrov v vsaki dimenziji in ima natančnost do 80 mikrometrov. Skupina znanstvenikov sicer že dela na naprednejši različici, ki bi zagotavljala enako kakovost tiskanja za predmete, ki so široki, dolgi in visoki do 15 centimetrov.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577

ADMIRAL DYNAMICS d.o.o.

PTC Diamant, Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 810 91 92