07.05.2012 08:20
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nasveti za hitrejše delovanje operacijskega sistema Android

Z nepremišljeno uporabo lahko Android hitro zelo upočasnimo.
Z nepremišljeno uporabo lahko Android hitro zelo upočasnimo.

Če uporabljate tablični računalnik ali pametni telefon z operacijskim sistemom Android, ste po določenem času uporabe morda opazili, da je delovanje operacijskega sistema postalo počasnejše in manj odzivno. Seveda bi bila ena izmed opcij nakup katerega izmed novih pametnih mobilnikov s štirijedrnim procesorjem ali kakšne nove tablice, saj je pri njih delovanje operacijskega sistema Android tudi po daljši uporabi še vedno zelo tekoče. Žal pa je veliko takih, ki si 500 eur vrednega pametnega telefona ali tabličnega računalnika ne morejo privoščiti in bodo še nekaj časa primorani uporabljati svojo nekoliko starejšo napravo. Za takšne smo zato pripravili šest nasvetov, s pomočjo katerih se bo delovanje Androida zagotovo v določeni meri izboljšalo.

1. Za pospešitev operacijskega sistema Android so nam na voljo številne aplikacije. Ena izmed boljših tovrstnih aplikacij je Android Booster FREE, ki si jo lahko brezplačno snamete iz spletne trgovine Google Play. Aplikacija vam bo omogočala kar nekaj stvari. Najbolj pomembna pa je ta, da omogoča na enostaven način zapreti vsa nepotrebna opravila, ki v tistem trenutku potekajo v ozadju Androida. Aplikacijo si seveda lahko dodate tudi na namizje operacijskega sistema (kot widget). Dobra alternativa aplikacije Android Booster je Advanced Task Killer, ki jo prav tako lahko brezplačno pridobite iz spletne trgovine Google Play.

2. Čeprav widgeti na namizju operacijskega sistema Android izgledajo lepo in vam brez iskanja in poganjanja aplikacij hitro ponudijo bistvene informacije, pa vam obenem tratijo kar precej procesorske moči vašega mobilnika ali tablice. To lahko opazite še posebej takrat, ko jih imate na namizju veliko število. Zaradi tega vam priporočamo, da uporabite samo tiste, ki jih pogosto uporabljate, ostale pa odstranite.

3. Na spletni brskalnik operacijskega sistema Android je priletelo že kar nekaj kritik. Za bolj tekoče deskanje po spletu vam priporočamo, da si na svojo mobilno napravo namestite kak drug spletni brskalnik. Izjemno priljubljen mobilni brskalnik je Opera Mini. Ta vam bo poleg dobre hitrosti delovanja prinesel še nekatere druge prednosti, kot na primer izjemno enostavno upravljanje z zavihki.

4. Če vaše premikanje po namizju in med aplikacijami kljub upoštevanju prvega in drugega našega nasveta še vedno ni dovolj tekoče, lahko preizkusite zanimivo aplikacijo, ki bi vam lahko pomagala pri tej težavi. Obstaja namreč zelo zanimiva aplikacija Go Launcher EX, katere glavna naloga je sicer v tem, da vam omogoča dodatno preurediti pogled na operacijski sistem. Aplikacija pa sicer ponuja več kot samo to. Pri našem testiranju te aplikacije je namreč gibanje po namizju in med aplikacijami operacijskega sistema postalo precej bolj tekoče, kot je bilo prej. Hkrati pa so bile animacije pri gibanju po namizju operacijskega sistema tudi precej bolj všečne od tiste, ki jo ponuja HTC Sense.

6. Močno vam odsvetujemo nameščanje živih ozadij na namizje. Že res, da je na namizju zelo všečno videti premikajočo se vodo in podobno, ampak dejstvo je, da takšna ozadja terjajo zelo veliko procesorske moči.


Prijavi napako v članku