Računalništvo, telefonija
12.02.2020 12:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Naprava, ki nadzira delovanje telesa, spodbuja aktivnost …

Ta naprava nadzira delovanje telesa, spodbuja telesno aktivnost in preprečuje poškodbe
Ta naprava nadzira delovanje telesa, spodbuja telesno aktivnost in preprečuje poškodbe

Raziskovalci so razvili posebno napravo z lastnim napajanjem. Gre za zapestni uri podobno zadevo, ki lahko spremlja kemijske procese v telesu uporabnika, da bi s tem lahko izboljšali njegove športne zmogljivosti in odkrili morebitne zdravstvene težave. Napravo je mogoče uporabiti za zaznavanje dehidracije, sledenje napredku po športnem okrevanju, za intenziven vojaški trening in tekmovalne športe.

“Tehnologija v napravi omogoča uporabniku, da nadzira široko paleto presnovkov v skorajda realnem času”, je v izjavi za novinarje dejal Michael Daniele, soavtor prispevka o delovanju naprave, sicer pa elektro in računalniški inženir na državni univerzi v Severni Karolini.

Presnovki so markerji, ki jih je mogoče spremljati za oceno delovanja posameznikovega metabolizma. Če je vsebnost presnovka nekoga zunaj običajnih parametrov, lahko informacija trenerjem ali zdravstvenim delavcem sporoči, da nekaj ni v redu. Športniki bi jo lahko uporabili tudi kot pomoč pri prilagajanju naporov za izboljšanje telesne zmogljivosti. “Za študijo, ki je bila del testiranja koncepta naprave, smo testirali znoj na človeških udeležencih in spremljali glukozo, laktat, pH in temperaturo”, je dejal Daniele.

Medtem ko so se glede delovanja naprave, ki jo je financirala Nacionalna znanstvena fundacija, osredotočili na merjenje glukoze, laktata in pH, je bilo mogoče senzorski trak prilagoditi tudi za spremljanje drugih snovi, ki so lahko markerji za splošno zdravje in športne rezultate, na primer elektrolite. Senzor, rumeno-rjavi del traku, prikazan na fotografiji, običajno sicer leži med napravo in uporabnikovo kožo.

Raziskovalci zdaj testirajo delovanje naprave v različnih okoliščinah. “Želimo potrditi, da lahko zagotavlja neprekinjeno delovanje tudi, kadar jo uporabljamo dlje časa”, pravi Daniele.


Prijavi napako v članku