Varnost
27.11.2009 10:32
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Napotki za varno spletno nakupovanje v času praznikov

Napotki za varno spletno nakupovanje v času praznikov
Napotki za varno spletno nakupovanje v času praznikov

Čas praznikov in prednovoletnih nakupov je tukaj. Veliko ljudi kupuje darila za svoje najdražje kar preko interneta, zato je BitDefender pripravil nekaj enostavnih napotkov za zaščito potrošnikov pred zlorabo pri tovrstnih nakupih.

“Zgrabiti priložnost mnogih prednosti spletnih nakupov, kot na primer konkurenčne cene, izjemna ponudba izdelkov, brezplačni dodatki, brezplačna dostava, ter brezplačno praznično zavijanje vas ne sme stati več, kot ste bili pripravljeni plačati,” pravi Catalin Cosoi, višji raziskovalec BitDefender zaščite pred neželeno pošto in zaščite pred ribarjenjem. “Z znanjem o nekaterih ključnih problemih lahko potrošniki varno kupujejo preko spleta, ter zaščitijo svoj računalnik.”

Na kaj morate biti pozorni pri spletnem nakupovanju med prazniki:

Pozanimajte se kje kupujete in preberite drobni tisk. Ne zaupajte prav vsaki spletni strani in spletni trgovini, saj se lahko izkaže, da ni zaupanja vredna. Spletni nepridipravi so izurjeni pri oblikovanju spletnih strani, ki se zdijo povsem legitimne, vendar niso. Bodite zelo pazljivi, pri komu kupujete izdelke.

V primeru, da želite pri nakupu uporabiti kupon za ugodnost ter ponudnik izdelkov od vas zahteva več kot le ime in elektronski naslov, se pazite. Tatovi pogosto izkoriščajo spletne promocije in prodaje tako, da od potrošnika pridobijo osebne podatke. Medtem pa številne ugledne strani, ki ponujajo kupone in vzorce, ne bodo nikoli zaprosile za kaj več, kot le ime in e-poštni naslov.

•Vedno kupujte na računalniku, kjer je nameščena dobra protivirusna zaščita.
•Poizkušajte kupovati na znanih in zaupanja vrednih straneh.
•Pazljivo prebirajte elektronska sporočila iz neznanih naslovov, v katerih so navedeni slogani: “Posebna ponudba!”, “Prejeli boste posebno darilce!”, “Zadeli ste 1.000 €, samo kliknite sem…”.
•Uporabite kreditne kartice namesto debetnih, ker debetne kartice ponujajo nižjo stopnjo varnosti v primeru, da ste žrtev goljufije.
•Preverite varnostne certifikate na vseh nakupovalnih straneh.
•Preverite, da se povezava do spletne strani začne s http. To ne zagotavlja legitimnost strani, vendar so v večini varne.
•Razmislite o alternativni metodi plačila kot na primer plačilo ob prevzemu.

Vas zanima več iz te teme?
antivirusni programi

Prijavi napako v članku