Računalništvo, telefonija
01.10.2014 16:44

Deli z drugimi:

Share

Nakupovanje v gibanju?

Družba MasterCard bo ugotavljala, kako pametni telefon vpliva na nakupovalno izkušnjo Evropejcev.
Nakupovanje v gibanju?
Nakupovanje v gibanju?

Na konferenci World Retail Congress, ki se je začela pretekli torek, je družba MasterCard objavila pričetek edinstvenega vseevropskega indeksa za prikaz vseh javno dostopnih mobilnih nakupovalnih aplikacij v Evropi pod imenom Mobile Top App Index by MasterCard. Namen indeksa je najti najboljše nakupovalne aplikacije na raznolikih evropskih tržiščih in razkriti, kako potrošniki sprejemajo mobilno tehnologijo ko nakupujejo v gibanju. Najboljše mobilne nakupovalne aplikacije v Evropi v 20 kategorijah bodo marca 2015 objavljene na Svetovnem mobilnem kongresu.

»Glede na to, da gre inovacija z roko v roki z vedno večjim povpraševanjem potrošnikov, naša zmožnost nakupovanja z mobilno napravo še nikoli ni bila lažja. MasterCard je tehnološko podjetje, ki povezuje banke, prodajalce in potrošnike. Naš Mobile Top App Index bo poudaril najbolj izjemne rešitve na področju mobilnih nakupovalnih aplikacij in to v korist evropskih potrošnikov in prodajalcev,« je dejal Javier Perez, predsednik MasterCard Europe.

Indeks bo ocenil vse mobilne aplikacije v 36 evropskih državah. Aplikacije ocenjuje predana ekipa MasterCardovih strokovnjakov v tesnem sodelovanju z dr. Carstenom Sørensenom, izrednim profesorjem za digitalne inovacije na Londonski šoli za ekonomske in politične znanosti (London School of Economics and Political Science). Dr. Carsten Sørensen je dejal: »Raznolikost razpoložljivih aplikacij za pametne telefone temeljito spreminja način s katerim ljudje razmišljajo o svojih zadolžitvah, in tesna razmerja, ki jih ljudje kujejo s svojimi pametnimi telefoni, ustvarjajo potrebo po visokokakovostnih inovativnih aplikacijah. Ker je nakupovanje ena tistih stvari, ki jih počnemo vsak dan, ima MasterCardov Top App Index potencial, da potrošnikom pomaga najti nakupovalno aplikacijo, ki jo potrebujejo in, ki bo delovala kot katalizator za celotno industrijo.«

Pred lansiranjem Mobile Top App Index družbe MasterCard je bila izvedena raziskava [1] s katero so potrošnike spraševali o njihovem načinu uporabe mobilnih aplikacij za nakupovanje.

  • Več kot polovica evropskih uporabnikov pametnega telefona je na svoje telefone že naložila nakupovalne aplikacije, medtem ko 56 % teh potrošnikov takšne aplikacije tudi redno uporablja. 38% evropskih uporabnikov pametnih telefonov je dejalo, da nameravajo uporabljati mobilne aplikacije za nakupovanje v naslednjih 12 mesecih.
  • Najbolj priljubljene nakupovalne aplikacije so tiste, ki omogočajo polnjenje računa in uporabnikom pomagajo izbrati in kupovati različne medijske vsebine. Kupovanje modnih ali lepotih izdelkov ter tudi vstopnic za zabavne dogodke v gibanju prav tako postaja vedno bolj priljubljeno. Okrog 30% rednih uporabnikov aplikacij je dejalo, da so uporabljali te opcije.
  • Medtem ko varnost ostaja poglavitna skrb za mobilne nakupovalce, je anketa prav tako razkrila, da bi 60 % potrošnikov prek mobilne aplikacije z veseljem kupovalo še pogosteje, če bi na ta način prihranili denar in se izognili morebitnim nevšečnostim.

[1] Raziskava: Nakupovalne aplikacije na pametnih telefonih – raziskava o vseevropski uporabi

Raziskavo je naročila družba MasterCard, izvedlo pa jo je podjetje Free Association Research Group. Datum vzorčenja: avgust 2014; države, ki so bile vključene v raziskavo: Češka, Nemčija, Madžarska, Italija, Poljska, Rusija, Španija, Švedska, Turčija in Združeno kraljestvo. Velikost vzorca: skupno 1050. Starostna skupina: 18-55.


Prijavi napako v članku