Računalništvo, telefonija
06.03.2014 12:24

Deli z drugimi:

Share

Največja stran s posnetki je odprla dostop do brezplačnih fotografij!

Največja stran s posnetki je odprla dostop do brezplačnih fotografij!
Največja stran s posnetki je odprla dostop do brezplačnih fotografij!

Če smo pred kratkim obiskali uradno stran Getty Images, smo lahko videli milijone fotografij, ki pa so bile označene z vodnim žigom. Stran vsebuje fotografije več kot stotih let zgodovine, od začetkov uporabe fotoaparatov pa do nedeljskih oskarjev. Vse fotografije so označene z enakim prosojnim vodnim žigom, če pa ste hoteli, da Getty odstrani oznake, smo morali za to plačati.

Od zdaj naprej pa bo to drugače. Getty Images bodo namreč odstranili oznake iz kupa fotografij iz njihove zbirke ter njihove posnetke s tem odprli za prosto uporabo, z “open-embed” programom omogočili, da uporabniki prilepijo katerokoli sliko po želji, v zameno pa bodo lahko dodali v footer pod uporabljene slike zasluge in pa link licenčne strani. Torej podjetje se usmerja na “embedding” storitve.

To je predvsem zanimivo za posameznike, ki radi delijo posnetke na družabnih omrežjih, saj sedaj lahko uporabimo posnetke Getty Images direktno, brez da bi rabili po Googlu iskati slike, ki so dostikrat pridobljene brez pravic ali pa so slabše kvalitete ter se nahajajo na “sumljivih” straneh.

Uporaba posnetkov pa je omejena na striktno-nekomercialno uporabo; za komercialne uporabe moramo slike še vedno primerno licencirati in za to plačati.

Brezplačna dosegljivost slik pa lahko predstavlja tveganje za podjetje, predvsem zato, ker lahko zajamemo nove verzije fotografij brez vodnega žiga s preprostim screenshotom oz. z snipping toolsi, ter si tako pridobimo nelicenčno verzijo posnetka. Vendar pa je po besedah vodje poslovnega razvoja Getty Images, Craiga Petersa, ta ladja že davno odplula. “Če želimo dobiti posnetek iz Getty Image danes, ga lahko najdemo brez vodnega žiga, in to z ne veliko truda. Le obiščemo eno izmed strani naših strank in to naredimo z desnim klikom, ali pa gremo na Google ali Bing Image search in jo dobimo tam. In točno to se že dogaja. Naše vsebine so že bile povsod.”

Pri podjetju stavijo na to, da bodo spletni založniki izkoristili brezplačno pot do slik, kar pa bi odprlo nov tok dohodkov za Getty in fotografe. Z embeddingom imajo namreč več nadzora nad sliko, kot če je le lebdeči objekt na strani. Novo vdelovanje slik pa meri predvsem na deljenje slik na družabnih omrežjih, ter na tako ogromni ravni uporabnikov je vse, kar ni zastonj, drago. Nov vir zaslužka pa pride od novega načina vdelave slik, podobno kot naprimer tweeti in pa Youtube video posnetki. Ko so slike vdelane ima Getty veliko več kontrole nad slikami, kar pomeni da lahko naprimer zbirajo podatke o uporabnikih ali pa vdelajo oglase, to pa bi jim dalo možnosti do vira prihodka.

Če pogledamo slike na družabnem omrežju Twitter izjavi težko oporekamo. Najbolj popularni računi kot je @HistoryInPics , ki ga mimogrede urejata dva najstnika, lahko zberejo stotine tisočev sledilcev in oboževalcev z nelicenciranimi slikami, za katere ne dajejo nikakoršnih zaslug, in ker od tega ni nobenega direktnega zaslužka, je tudi “žicanje” za plačilo nesmiselno.

Podobno bi lahko primerjali situacijo z glasbeno industrijo, ki jo je piratstvo močno prizadelo v 90ih letih in je potrebovala desetletje za odziv. Brez iTunesov, Spotify in podobnih zadev so bili poslušalci postavljeni v situacijo, da so delali nelegalne stvari- delili datoteke z drugimi uporabniki. Dandanes lahko producent glasbe preprosto deli svojo pesem na spletu in nad njo ohrani kontrolo, npr. odstrani embed na blogu itd. In je dokazal Google pri Youtubu, je enostavno postaviti oglase ali pa “kupi tukaj!” linke v vdelano kodo. Dokler so slike vdelane in ne le lebdeče datoteke, ima podjetje možnosti.

Dolgoročni učinek je verjetno še oddaljen leta in leta, če se bo sploh kaj spremenilo. Namen odprtja je predvsem odkriti nov vir zaslužka, ter del tega zaslužka poslati nazaj fotografom, ki jih vedno bolj zamenjujejo rekreativni amaterski fotografi, ki zahtevajo manjše plačilo.


Prijavi napako v članku