Računalništvo, telefonija
12.08.2017 10:36
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najdražje tehnološke dražbe v zgodovini

Leica O-Series
Leica O-Series

Ste se kdaj vprašali, koliko je dejansko vreden vaš pametni telefon? Zelo malo! Po drugi strani pa obstajajo tehnološki predmeti, ki so bili in še vedno so vredni ogromne količine denarja, svojo vrednost pa so pridobili na takšen ali drugačen način. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj najbolj znanih in posledično najdražjih tehnoloških dražb, kjer so predmeti dosegali vrtoglave vrednosti.

Ključno pri tem, da najdemo nek kos tehnologije, katerega vrednost bo rasla in rasla je, da ima ta predmet posebno mesto v tehnološki zgodovini. Takih primerov ni veliko in ni enostavno najti, vendar obstajajo in če ti uspe dobro iztržiti tovrstne unikate, so nagrade lahko ogromne.

1. Leica O-Series

Digitalni fotoaparati znajo biti izjemno dragi, še posebej, če iščemo nekaj več, nekaj kar nam da zares kvalitetne slike. Kljub vsemu pa cene teh naprav niso praktično nič v primerjavi s fotoaparatom Leica O-Series, enem od prvih 35 mm modelov na svetu. Leta 1923 jih je bilo narejenih 25, sedaj jih je ostalo le še 12. Eden od teh bo v kratkem postavljen na dražbo, kjer naj bi njegova vrednost dosegla neverjetnih 2.367 milijona evrov.

Po poročanju strokovnjakov za dražbe kamer in fotoaparatov, je ta specifični model O-Series znan po tem, da pridobiva na vrednosti izjemno hitro, kar pomeni, da ne bi bilo slabo preveriti na podstrešju, če se skriva kakšen podoben, stari fotoaparat. Kar se tiče same kamere, je Leica O-Series v resnici bila prototip za model Leica I, največjo vrednost pa pridobiva zaradi svoje redkosti.

2. Apple Lisa-1

Apple že sam po sebi pritegne veliko pozornosti zaradi ikoničnosti znamke, hkrati pa vlaga v svoje izdelke veliko kvalitete, kar dela Apple za eno najbolj uglednih znamk na svetu. Tehnološki entuziasti iščejo točno takšne znamke in so pripravljeni plačati visoke zneske za njihove izdelke. Apple je prodal na milijone iPhonov 7 in vrednost te naprave ne bo ravno kmalu narasla na raven, ki bi bila dovolj za naš seznam. Potrebno je najti nekaj klasičnega, nekaj redkega in unikatnega.

Računalnik Apple Lisa-1 je pred nekaj leti na eni od dražb pritegnil veliko pozornosti, saj je bil prodan za 37.334 eur. Se sprašujete zakaj takšna cena? Ne gre za procesno moč ali estetiko predmeta, temveč gre za to, da je predhodnik današnjega Mac-a eden prvih računalnikov, ki ima miško in grafični uporabniški vmesnik, kar je pomenilo neko osnovo za danšanji razvoj.

3. Xerox Alto

Če smo že pri klasičnih računalnikih, je Xerox Alto še eden od tovrstnih predstavnikov, ki vedno pritegne zanimanje tehnoloških ljubiteljev z debelimi denarnicami. Na zadnji dražbi je Xerox Alto dosegel ceno 25.540 eur. V tem primeru je šlo celo za napravo, ki sploh več ne deluje, torej tiste naprave, ki dejansko še delujejo, dosežejo še veliko višjo vrednost.

Za vse tiste, ki ne vestem Xerox Alto je računalnik iz leta 1973 in je precej podoben Applovemu računalniku, ki smo ga opisali prej. Bil je eden prvih računalnikov, ki je uporabljal grafični uporabniški vmesnik in ne tradicionalno komandno vrstico. Vsega skupaj je bilo narejenih zgolj 2.000 teh računalnikov in to je tudi glavni razlog, zakaj takšna vrednost.

4. Apple 1

Na našem seznamu smo že omenili računalnik Apple Lisa-1, vendar če se sprehodimo še nekoliko nazaj v zgodovino, lahko najdemo še bolj redke naprave, ki dosežejo še višjo vrednost. Apple 1 je zgradil Steve Wozniak v garaži Steva Jobsa in vse od leta 1976 je ta naprava ena najbolj popularnih med zbiratelji in največjimi Applovimi privrženci.

Največjo vrednost na dražbi je Apple 1 dosegel 569.685 eur, kar je seveda ogromno in to je hkrati tudi najdražji Applov računalnik v zgodovini (se vam po tem podatku Mac še vedno zdi tako drag?). Kljub temu, da ni točnih podatkov, obstajajo domneve in ocene, da naj bi na svetu bilo zgolj okrog 50 modelov Apple 1, kar pomeni, da je to zares eden najbolj zaželjenih tehnoloških artefaktov.

5. Nintendo World Championships kartica

Niso samo računalniki in kamere tiste, ki dosegajo vrtoglave vrednosti na dražbah – obstaja tudi vedno večje povpraševanje po arhivskih videoigrah, še posebej po tistih, ki so nastale v omejenih količinah ali za sisteme, ki se niso dolgo časa obdržali na sceni. Če so te igre oz. kartice ostale zapakirane in nikoli rabljene, toliko bolje.

Kot dokaz za to, vam predstavljamo Nintendo World Championships igro za klasični sistem NES, ki je bila postavljena na “on-line” dražbo in je bila prodana za 84.925 eur. Tisto kar dela to igro tako posebno je dejstvo, da je bilo ustvarjenih le nekaj kopij igre, ki so izšle kot promocijsko darilo na naslovnici revije Nintendo Power Magazine.


Prijavi napako v članku