Računalništvo, telefonija
16.09.2020 05:58

Deli z drugimi:

Share

Najboljši pripomoček za sledenje družbeni razdalji med zaposlenimi?

IK Multimedia Safe Spacer bo zaposlenim v pomoč, da se bodo držali primerne varnostne razdalje.
IK Multimedia Safe Spacer bo zaposlenim v pomoč, da se bodo držali primerne varnostne razdalje.

Človeštvo se prebija skozi eno najzahtevnejših obdobij v zgodovini, svet se spreminja s svetlobno hitrostjo, delo na daljavo/od doma je postalo nekaj povsem običajnega, v veljavo so vstopila nova higienska in družbena pravila, rokovanje je skorajda prepovedano. Kljub vsem ukrepom, ki jih sprejemajo vlado po svetu, je novi koronavirus popolnoma pretresel svet, vpliv na vsakdanje življenje in gospodarstvo pa bo čutiti še kar nekaj časa. Le redki so si verjetno predstavljali, da bodo karantena, socialna izolacija, prazne ulice in zaprte meje del leta 2020.

Zelo pomembno je, da se držimo ukrepov, za katere vemo, da so učinkoviti. To je socialna distanca, torej da nismo vsi na kupu in nismo v tesnih stikih, predvsem z ljudmi, ki imajo kakšne znake raspiratornih okužb. Ker pa je držanje socialne distance vse prej kot enostavna naloga, so nam na pomoč priskočili raziskovalci podjetja IK Multimedia. Ti so namreč razvil prenosni monitor v obliki ročne ure Safe Spacer, ki se uporablja za spremljanje družbene razdalje med zaposlenimi.

Naprava Safe Spacer za določanje razdalje med dvema zaposlenima uporablja brezžično ultra širokopasovno povezavo (UWB ali Ultra-wideband), ki je do 10-krat natančnejša od povezave Bluetooth. Poleg tega ta v primeru velikega števila naprav na istem mestu ne izgublja na natančnosti, kar pa seveda ne drži za tehnologijo Bluetooth. Poleg tega je naprava Safe Spacer nadvse kompaktna, saj meri le 47 x 42 x 16 mm in tehta zgolj 25 gramov ter je vodoodporna.

Safe Spacer napaja baterija kapacitete 200 miliamper ur. Z enim polnjenjem lahko deluje približno 20 ur, kar je več kot dovolj časa za prehod skozi delovni dan. Čas potreben za polnjenje povsem izpraznjene baterije zanaša približno tri ure. Baterijo lahko polnimo prek kabla USB, S-Bridge (dostopna točka) ali preko S-Chargerja. Slednja rešitev lahko hkrati napolni do 25 naprav. Podatke, ki jih prek dneva zabeleži Safe Spacer, je mogoče brezžično ali žično sinhronizirati s programsko opremo ter tako spremljati, ali se zaposleni držijo predpisane razdalje ali ne. Za vsako napravo pa je mogoče prilagoditi nastavitve, kot so na primer želena razdalja, alarm, spremljanje stanja baterije in še več.

Naprava Safe Spacer se bo na trgu pojavila v tretjem četrtletju letošnjega leta. Njena maloprodajna cena se bo gibala okoli preračunanih 85 evrov. Za nakup polnilca S-Bridge bo treba odšteti okoli preračunanih 120 evrov, za S-Charge pa preračunanih 270 evrov. Oprema, kot so kabli, napajalniki in zapestnice, pa bodo vrednostni med preračunanih petimi in preračunanih 30 evri, odvisno od različice. Prednaročila so že odprta , proizvajalec pa odobri dodatne popuste za večje količine.


Prijavi napako v članku