Računalništvo, telefonija
14.03.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

Najboljše ure in nosljive zapestnice za tekalno stezo (2. del)

Najboljše ure in nosljive zapestnice za tekalno stezo (2. del)
Najboljše ure in nosljive zapestnice za tekalno stezo (2. del)

Pregled najboljših ur in nosljivih zapestnic za tekalno stezo nadaljujemo pri Applovi pametni uri, o kateri smo sicer že pisali, vendar v povsem drugačnem kontekstu. Apple in Fitbit sta dva akterja na trgu nosljivih naprav, ki po navadi krasita vse naslovnice na dotičnem področju in tudi mi smo ju uvrstili na naš seznam. Pa poglejmo, s čimer sta si Apple Watch Series 4 in Fitbit Charge 3 prislužila mesto na našem seznamu.


Apple Watch Series 4, £399 (preračunanih 467 eur)

Brez dvoma najboljša pametna ura z različnimi tekaškimi orodji in lastnostmi. Apple Watch je poleg vseg še prijazna do tekalne steze, zaradi česar smo jo uvrstili na 1. mesto na našem seznamu. Apple je ob razvoju dotične ure imel v mislih tudi vse športnike, ki radi vsake toliko časa tečejo na tekalnih stezah, saj je vgradil NFC GymKit. Gre za tehnologijo, s katero se lahko povežemo s kompatibilnimi tekalnimi stezami in tako izkusimo celostno uporabniško izkušnjo.


Za razliko od ostalih naprav na seznamu, GymKit omogoča pošiljanje podatkov v obeh smereh, torej na tekalno stezo in na uro. Podatki, ki jih uporabniki naprave lahko spremljajo na Apple Watch Series 4 lepo dopolnjujejo podatke s tekalne steze. Na primer, vsi podatki o naklonu steze, ki jih kaže in generira steza sama, lahko pridejo do Apple Watch ure, medtem ko se podatki o srčnem utripu iz vgrajenega optičnega senzorja na uri kažejo tudi na ekranu tekalne steze. Vsekakor koristna lastnost, da nam ni potrebno spremljati dveh ekranov in se lahko skoncetriramo na tek.


Med vsemi napravami, vključenimi v test portala Wareable, je Apple Watch Series 4 ponudila najboljšo uporabniško izkušnjo. Vse kar moramo narediti je, da se odpravimo na tekalno stezo, aktiviramo pametno uro in Workout aplikacijo (ki se lahko ob določenih nastavitvah zažene sama, istočasno kot tekalna steza). To torej pomeni, da nam ni potrebno aktivirati nobenih drugih aplikacij. Pritisnemo “Start” in že smo pripravljeni na tekaške presežke.


Omeniti pa velja odstopanja napram tekalni stezi. Pri teku preko 5 kilometrov je Apple Watch Series 4 dodal 0,28 km, pri hitrem tempu na razdalji 3 km je dodala ura 0,25 km, pri hoji oz. teku v klanec pa se je Applova naprava odrezala najslabše med vsemi testiranimi napravami, in sicer je dodala slab kilometer oziroma 0,85 km.


Fitbit Charge 3, £129.99 (preračunanih 150 eur)

Fitbit Charge 3, sicer zanimiva nosljiva naprava, ki pa se vseeno težko kosa z nekoliko dražjimi in zmoglivejšimi urami in zapestnicami, ki so bile vključene v test. Ne glede na to pa jo je portal Wareable vključil v test, saj ima nekaj lastnosti, posebej prilagojenih za tekalno stezo, poleg tega pa je denarnici prijazna.


Gre v bistvu za kvalitetni merilnik aktivnosti, ki ponuja še različne tekaške lastnosti. Prav tako kot naprava Suunto 3 Fitness tudi Fitbit Charge 3 omogoča postavljanje ciljev za pretečeni čas, razdaljo in kalorije. Za dodatno natančnost obstaja nekaj aplikacij, ki jih je razvil Fitbit posebej za svoje naprave in bi morale prispevati k boljši uporabniški izkušnji.


Ko zaženemo aplikacijo po teku, da bi analizirali podatke, opazimo določene omejitve, o katerih je bilo govora prej. Za vse tiste, ki vsake toliko časa pridejo v fitnes in se za nekaj kilometrov odpravijo na stezo, bodo podatki povsem dovolj, medtem ko bodo bolj zahtevni uporabniki razočarani, kajti Fitbit Charge 3 ne ponuja toliko informacij kot ostali akterji na testu.

Če za trenutek še malce ostanemo pri slabostih, lahko izpostavimo tudi natančnost meritev. Fitbit Charge 3 je končal na drugem mestu, ko govorimo o teku na 5 kilometrov, saj je izmeril skoraj pol kilometra krajšo razdaljo. V sklopu testa na 3 km je merilnik po enem kilometru prenehal z delovanjem, med tem ko je pri testu v klanec Fitbitova naprava dosegla drugi najboljši rezultat, čeprav je meritev bila še vedno nenatančna za 0,36 kilometrov.

Najboljša ura za tekalno stezo

Razen, če ste velik ljubitelj tekalnih stez, je malo verjetno, da boste kupili uro, ki je teku prijazna, ali merilnik aktivnosti zaradi lastnosti, ki so namenjene notranji uporabi. Po drugi strani pa lahko vsi tisti, ki dolgo časa v letu nimate možnosti teka zunaj, razmislite o nakupu dotične naprave, kajti tekalna steza je v vašem primeru skorajda edina opcija.

Rezultati testa kažejo, da ni uspelo nobeni napravi doseči 100-odstotno skladnost s tekalno stezo ali posebno napravo, ki jo je Wareable uporabil na nogah ljudi. Dejstvo je, da hitreje kot tečemo oz. bolj strma kot je tekalna steza, slabša je kakovost in natančnost rezultatov. Prepričani smo, da bodo rezultati v primeru uporabe meritvenega pasu in hoje oz. teka v hrib, bolj optimistični, saj vam bo naprava dodala nekaj metrov.

Torej, katera je najboljša ura in nosljiva zapestnica za tekalno stezo? Če se za začetek ustavimo pri natančnosti, ki je v primeru dotičnih naprav izjemnega pomena, je Suunto 3 Fitness nesporni zmagovalec.

Če pa iščete novo uro, ki vključuje lastnosti povezane s tekalnimi stezami – vsaj vse kompatibilne steze – je zelo težko premagati Applov model Apple Watch Series 4. Ponuja “two-way” pretok podatkov, “tap-to-start” in sprejemljivo ceno.


Prijavi napako v članku