Programska in razvojna orodja
18.08.2023 10:00
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljše brezplačne alternative drage programske opreme

Poglejmo, kako lahko zamenjate najdražje programe z hitro dostopnimi, kakovostnimi alternativami, ki za uporabo ne zahtevajo doktorata. Od alternativ za Microsoft Office in Adobe Photoshop do orodij za urejanje videoposnetkov.

Zaradi inflacije in vrtoglavih obrestnih mer lahko hitro in brez pretiranega truda pridemo do nesrečnega spoznanja, da smo pogosto stisnjeni v kot. Včasih se zdi, da če ne dosežemo večje povišice, je edina prava možnost, da delamo več ali porabimo manj.

Če ste se slučajno znašli v podobnem položaju, boste z veseljem prebrali članek o tem, kako je mogoče najdražjo programsko opremo nadomestiti z brezplačnimi, enostavno dostopnimi alternativami, ki za uporabo ne potrebujejo doktorata. Pa si poglejmo, kaj imamo v mislih.

LibreOffice za dokumente

Če resnično ne izkoriščate integracijskih funkcij med različnimi Microsoft Office produkti, boste morda enako zadovoljni z LibreOfficeom. Govorimo o odličnem, brezplačnem in zmogljivem programu. Kar je zelo pomembno je, da je združljiv s formati datotek, ki jih uporabljajo aplikacije, kot so Word, Excel in PowerPoint.

Ima urejevalnik besedil, preglednice, predstavitveno programsko opremo, podporo za več platform in vmesnik, ki je enostaven za uporabo – vse to popolnoma brezplačno.

Glavni nasprotnik: Microsoft Office (zdaj tehnično znan kot Microsoft 365, vendar kdo ga v resnici tako imenuje?), ki je postal standard širom naokrog. Različica za 70 USD na leto deluje na do petih napravah in vključuje neverjetnih 1 TB prostora za shranjevanje v oblaku. Potem so tukaj še Google DocsSheets in Slides, ki so prav tako prepričljive brezplačne alternative.

Pixlr za slike

Če imate tudi le osnovno znanje o brezplačnih urejevalnikih slik, se vam morda poraja vprašanje, zakaj GIMP ni vključen na tem seznamu, kajne? Pravzaprav je GIMP že dolgo prisoten na vseh mogočih seznamih alternativnih brezplačnih programov za urejanje slik. Gre za močno orodje, ki se lahko kosa z nekaterimi plačljivimi profesionalnimi programi. Njegova zmogljivost in obsežen nabor funkcij omogočata obdelavo slik na visokem nivoju. Kljub temu pa je njegova učna krivulja včasih precej strma, kar lahko odvrne nekatere manj izkušene uporabnike.

Toda, če ste že izkušen uporabnik tovrstnih platform, se vam morda zdi nenavadno, da bi sploh razmišljali o resni uporabi brezplačne programske opreme. Vendar pa je v svetu odprte kode in brezplačnih aplikacij mogoče najti izjemno kakovostne rešitve. Mnogi razvijalci, ki prispevajo k takšnim projektom, so strastni in predani ustvarjanju orodij, ki se lahko kosa z njihovimi komercialnimi kolegi. Prav tako pa lahko brezplačna programska oprema omogoči dostopnost orodij širšemu krogu ljudi, ki si morda plačljivih programov ne bi mogli privoščiti.

Pa si poglejmo Pixlr, spletni urejevalnik slik, ki ponuja najboljšo kombinacijo funkcij in uporabnosti. V morju zapletenih vmesnikov je tale res poseben v svoji preprostosti. Če nimate veliko izkušenj z urejanjem fotografij, bi moral biti Pixlr vaša prva izbira.

Glavni nasprotnik: brezplačna različica ima oglase in vam omogoča shranjevanje samo treh projektov hkrati. Na drugi strani imamo verzijo Plus, katere cenovna politika je precej agresivna, vendar se ji je zaradi neomejenega prostora za shranjevanje težko upreti.

OpenShot za videe

Če imate Mac ali računalnik Windows 11, preverite že vgrajeno programsko opremo za urejanje videoposnetkov, kot sta iMovie in Clipchamp. Če za vaše potrebe ti programi niso dovolj napredni, preverite OpenShot, ki je resnično preprosto za uporabo. Če pa tudi iMovie, Clipchamp in OpenShot ne zadostujejo, je tu še brezplačen program DaVinci Resolve.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667