Računalništvo, telefonija
Igre
30.07.2022 10:44
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najbolj podcenjene igre, ki bi jih moral igrati vsak

Skozi leta je vsak izmed nas naletel na igro, ki mu je ostala v spominu, bodisi zaradi zgodbe, načina igranja, zabavnih in zanimivih likov ali dobre glasbe. Presenečenje je potem še toliko večje, ko smo ugotovili, da marsikdo niti ni slišal za našo najljubšo igro ali pa da igra ni bila dobro sprejeta med kritiki.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Zakaj? Vsako leto nas razvijalci razvajajo s številnimi igrami, ki med seboj tekmujejo za našo pozornost. Naš čas je omejen in zato skrbno izbiramo, katero igro bomo igrali. Za prvi vtis se zanašamo na napovednike, ki morajo prikazati ravno dovolj podrobnosti, da nas pritegnejo, a ne preveč, da bi razkrili celotno vsebino igre. Večje AAA igre imajo ogromen marketinški proračun in se pojavijo na radarju vsakega gamerja, igre z manj proračuna in »indie« igre pa stavijo, da se bo dobra beseda širila po svetovnih forumih.

Ravno zaradi tega in zaradi zares ogromnega števila iger se lahko hitro zgodi, da dobra igra ne dobi pozornosti in pohval, ki si jih zasluži. Krivec za to je lahko tudi, da je igra izšla ob nepravem trenutku ali pa je nadaljevanje igre, ki je bila označena za eno najboljših in je morala zapolniti velike čevlje. Lahko gre tudi za igre, ki so bile ob izdaji polno hroščev, napak in vsebinsko pomanjkljive, kar so razvijalci sčasoma popravili, a je bilo za mnoge igričarje že prepozno. Na igro so preprosto pozabili.

V nadaljevanju smo zbrali nekaj kriminalno podcenjenih iger, ki si zaslužijo vašo pozornost.

Foto: Steam

Fahrenheit / Indigo Prophecy / Fahrenheit: Indigo Prophecy Remastered

  • PlayStation 4, Android, Playstation 2, iOS, Microsoft Windows, Microsoft Xbox 360, macOS, Microsoft Xbox

Težko je opisati igro Fahrenheit (evropska izdaja) oziroma Indigo Prophecy (ameriška izdaja). Izšla je leta 2005 in marsikdo je le skomignil z rameni, ko si je ogledal način igranja in morda na prvi pogled klišejsko zgodbo. Napaka. Fahrenheit je interaktivna mojstrovina in spada na moj seznam najbolj podcenjenih iger, ki vsako leto od mene zahteva, da se vrnem v ta srhljiv svet, poln skrivnosti. Obljubim vam, da bo igra po prvih 5 minutah zasadila svoje kljuke v vas in nikoli več spustila.

Kaj je posebnega na tej igri? Ne skopari na odraslih temah in tudi prizorih. Postavljeni smo v vlogo povsem običajnega IT delavca, okoli katerega se vijejo številne skrivnosti, zarote in zanke. To pa še ni vse. Skozi celotno igro prevzamemo vlogo štirih likov in vsaka naša odločitev je resnično pomembna. Ne gre le za površinske spremembe, ampak lahko z nizom drugačnih odločitev popolnoma spremenite potek zgodbe in tudi samega konca igre.

Bodite pripravljeni na drugačen način igranja, ki morda ni po okusu vsakega. Če vam uspe to prebroditi, boste nagrajeni z eno najbolj unikatnih zgodb v svetu igričarstva.

Priporočam, da izberete evropsko izdajo igre z oznako Fahrenheit, ki je manj cenzurirana kot ameriška izdaja. Lahko pa izberete tudi predelavo Fahrenheit Remastered, ki je izšla leta 2015 z izboljšanimi grafičnimi elementi.

Foto: Steam

Chrono Cross / Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition

  • PlayStation 1, Switch, PS4, Windows, Xbox One

Chrono Cross je RPG igra, ki je izšla leta 1999 in je naslednica morda najbolj znane SNES igre Chrono Trigger. To je tudi eden izmed glavnih razlogov, zakaj igra ni tako priljubljena kot Chrono Trigger. Prva igra je bila za tiste čase in tudi še danes, če te ne motijo stari grafični elementi in počasen način bojevanja, prava mojstrovina. Marsikatera igra se je skozi leta lahko pohvalila, da imajo razvejano zgodbo in da lahko igralci z vsakim novim igranjem odkrijejo nekaj novega. Chrono Trigger je ta recept izpopolnil.

Spiritualnega naslednika Chrono Cross je čakala težka naloga. Igra ni neposredno nadaljevanje predhodnice, ampak si igri le delita svet. Prva igra je raziskovala potovanje skozi čas, druga pa se je osredotočila na temo vzporednih svetov. Prevzamemo vlogo najstnika po imenu Serge, ki se sooči z vzporednim svetom, kjer je umrl kot otrok. Serge odide na potovanje, da odkrije resnico o svetu, v katerem se nahaja. Pridružijo se mu prikupna tatica Kid in kar 40 drugih likov, ki jih morate prepričati, da se pridružijo vaši ekipi. To seveda ni pogoj, da dokončate igro in po vsej verjetnosti vam brez pomoči vodičev ne bo v prvo uspelo rekrutirati vseh 40 likov. Nič ne de, saj je to čar te igre. Z vsako ponovitvijo boste odkrili nekaj novega in odklenili nov konec zgodbe.

Fantastična zgodba, glasba, pokrajina, sovražniki, uganke … Chrono Cross ima vse. Tudi ta igra je dobila predelavo Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition z izboljšano grafiko.

Foto: Steam

We Were Here

  • PC, Xbox One/X/S, PlayStation 4

Nor sem na »co-op« skupinske igre, kjer lahko skupaj s prijatelji/partnerjem raziskujem nov svet. V tem času je med poplavo akcijskih, RPG, battle royale iger težko najti zanimivo igro za dvojico igralcev ali več. Lansko leto me je očarala igra It Takes Two (priporočam za igranje), premalo pa se govori o seriji We Were Here. Gre za več iger, osredotočil bi se pa na prvo, ki je povrh še brezplačna.

Nahajamo se v Castle Rock, ki je poln vratolomnih ugank, katere moramo rešiti, če želimo zbežati. Opremljeni smo le z voki-tokijem, s katerim drugemu igralcu pošiljamo navodila in informacije. Glavni cilj je pobeg, je pa tudi test prijateljstva – kako dobro znamo komunicirati in jasno posredovati natančne podatke. Če vas bo igra impresionirala, imam za vas dobro novico. Studi Total Mayhem je razvil kar štiri podobne igre. Čakajo vas ure in ure zabave.

Foto: Steam

Firewatch

  • PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, macOS, Microsoft Windows, Linux, Xbox xCloud, Mac OS

Kako bi najlažje opisal igro Firewatch? Park, gozdni čuvaj, čudovita pokrajina in srhljiv zalezovalec. Gre za pustolovsko igro, pri kateri boste igrali bolj umirjeno. Nič streljanja, nič teleportiranja po pokrajini, le vaš lik, voki-toki in orodja, ki jih boste našli skozi igro.

Prevzamemo vlogo Henryja, požarnega opazovalca oziroma gozdnega čuvaja, ki se zaradi osebnih razlogov umakne v naravo. Zgodba se odvija eno leto po požarih v Yellowstone nacionalnemu parku. Po nevznemirljivem mesecu se začnejo okoli njega in njegove nadzornice Delilah dogajati nenavadne stvari, ki so povezane z dogodkom izpred nekaj leti. Zopet imate pri sebi voki-toki, preko katerega izbirate med različnimi pogovornimi možnostmi.

Ne pričakujte non-stop akcije, ker ne gre za tovrstno igro. Firewatch daje poudarek na občutku napetosti, nikoli točno ne veste, kaj se dogaja in zakaj. Čar igre je raziskovati okolje, preteklost in komuniciranje z Delilah, s katero spletete posebno vez.

Če iščete igro umirjene narave, ki bo zadovoljila vašo potrebo po misteriji, potem je to igra za vas.

Foto: Steam

Blazing Chrome

  • PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC

Tisti, ki smo odraščali v 90-tih letih, smo intimno seznanjeni s Contro. Osebno so mi spomini igranja Contre z bratom in prijatelji med najbolj dragocenimi. Nikoli nam ni uspelo priti do konca igre. Zato sva se z bratom po 20 letih vrnila v ta svet in končno premagala vse šefe.

Contra: Rogue Corps, ki je izšla 2019, ni bila po mojem okusu. Blazing Chrome, ki ne nosi ime Contre, pa je nekaj čisto drugega. Igra je ohranila 2D igranje in slog bojevanja »teči in streljaj«. Je dober poklon 16-bitni igri iz leta 1987. Blazing Chrome vsebuje odlično mešanico različnega orožja in šefov, ki vas bodo takoj spomnili na Contro.

To je le nekaj podcenjenih iger, katere bi moral vsak preizkusiti. Katera je vaša igra, ki bi jo priporočali vsem?


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več

ADMIRAL DYNAMICS d.o.o.

PTC Diamant, Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 810 91 92
Digitalna transformacija ni le beseda enodnevnica, ampak postavlja trende in smernice za nadaljnji razvoj poslovnih procesov. Nove in transformativne tehnologije so osvajala delovna ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več