Računalništvo, telefonija
22.04.2008 16:33
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nadzorni svet Telekoma Slovenije o uporabi bilančnega dobička

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na današnji seji obravnaval in sprejel letno poročilo za leto 2007 ter predlog za uporabo bilančnega dobička in gradiva za 14. sejo skupščine delničarjev.

V skladu s finančnim koledarjem družbe bodo podrobnejše informacije o uporabi bilančnega dobička sicer objavljene v petek, 25. aprila, že sedaj pa je znano, da bo skupščina delničarjev 30. junija in da bo predlagana dividenda na delnico znašala 12,80 evra. Nadzorniki so izpostavili potrebo po tesnejšem sodelovanju obeh organov, saj so pred lastniki in upravo Telekoma Slovenije resni poslovni izzivi, ki zahtevajo še bolj usklajeno delovanje.

Kot je znano, je Skupina Telekom Slovenije je v letu 2007 ustvarila za 785,9 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za pet odstotkov več kot leto prej. Poslovni izid iz poslovanja (EBIT) je znašal 136,4 milijona evrov, EBITDA pa 298,2 milijonov evrov, kar je za dva odstotka več kot v letu 2006.

Leto 2007 je minilo v znamenju širjenja na tuje trge in velikih vlaganj, za katera so v skupini namenili skoraj 380 milijonov evrov, od tega 312,9 milijona evrov za gradnjo, posodabljanje in razvoj omrežij in storitev doma in v tujini. S tem so ustvarjeni dobri temelji za nadaljnjo rast cele skupine.

Skupina Telekom Slovenije je lani ustvarila čisti poslovni izid v vrednosti 88,3 milijona evrov. To je sicer nekoliko manj kot leta 2006, vendar v skladu z načrtovanim. Zato ocenjujejo delo uprave v letu 2007 za uspešno. Zmanjšanje je predvsem posledica dodatnega zadolževanja zaradi širjenja poslovanja, zagonskih stroškov za projekt mobilne telefonije na Kosovu ter višjih davkov zaradi nižjih investicijskih olajšav.

Nadzorni svet je poleg tega obravnaval še nekaj drugih rednih vsebin iz njegovih pristojnosti, ni pa mogel mimo nekaterih špekulacij v javnosti, ki škodujejo ugledu celotne Skupine Telekom Slovenije. Člani nadzornega sveta so se strinjali, da so ključno merilo ocenjevanja uprave doseženi poslovni rezultati ter uspešno in usklajeno izvajanje strateških načrtov.


Prijavi napako v članku