Računalništvo, telefonija
13.12.2020 19:00
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na splet po najboljše, kar nam daje narava

.. Časi, ko smo lahko na spletu kupovali v maloštevilnih trgovinah, ki bi jih lahko prešteli na prste dveh rok, so mimo. Danes je spletna prodaja v razcvetu. Z nekaj kliki in malo radovednosti lahko odkrijemo marsikaj ..
Na splet po najboljše, kar nam daje narava
Na splet po najboljše, kar nam daje narava

Na ta način smo odkrili tudi spletno trgovino, ki se ukvarja s prodajo izdelkov iz konoplje. Konopljin čaj, olje, krema, CBD kapljice …

Od digitalizacije k naravi

Ideja o zadrugi za pridelavo in predelavo konoplje se je začela leta 2015, ko so člani ekipe Agrosloven ob poplavi globalne digitalizacije želeli nazaj k naravi, h kmetijstvu in gospodarstvu. Tako so pričeli z raziskovanjem in iskanjem vseh mogočih informacij za najbolj primerno pot, po kateri bi lahko dolgoročno ustvarili pogoje za pridružitev najbolj uspešnim pridelovalcem konoplje in ponudnikom konopljinih izdelkov.

Mnogo pozitivnih lastnosti

Zadruga Agrosloven je bila ustanovljena leta 2017. Družba je usmerjena v pridelavo industrijske konoplje izključno v Sloveniji z namenom doseganja najvišje možne kakovosti. Industrijska konoplja se vse več uporablja v farmacevtski, prehranski, gradbeni in tekstilni industriji. Ker je rastlina nezahtevna za vzgojo, saj ne potrebuje uporabe fitofarmacevtskih sredstev, pozitivno vpliva na kmetijske površine in okolje. Omogoča pridobivanje fitokanabinoida Kanabidiol (CBD), katerega priljubljenost narašča predvsem zaradi pozitivnega vpliva na endokanabinoidni sistem v našem telesu. Ta med drugim vpliva na uravnavanje spanja, razpoloženja, telesne temperature, spomina, gibalnih funkcij, mišičnih informacij, kardiovaskularnega sistema, apetita, funkcij kože, plodnosti in drugih hormonskih procesov.

Stroga regulacija

Pridelava konoplje je nekoliko bolj regulirana kot vzgajanje drugih poljščin, saj mora pridelovalec dobiti dovoljenje za pridelavo s strani Ministrstva za kmetijstvo. Ena izmed bolj pomembnih zahtev je setev certificiranih sort konoplje, ki so vpisane na Evropsko sortno listo. V družbi Agrosloven kupujejo seme samo pri certificiranih pridelovalcih.

Manjše količine, a visoka kakovost

Po izkušnjah ekipe Agrosloven sodeč, slovenski pridelovalci pridelujejo zelo kakovosten pridelek v manjših količinah, zato si sami najbolj želijo cvetoče industrije slovenskega konopljarstva, saj menijo, da rastlina lahko koristi predvsem manjšim kmetijam in končnim uporabnikom.

Konopljo se seje na spočita in čista tla, saj je rastlina zelo akumulativna. Polja, ki so bila v preteklosti intenzivno gnojena ali so se na njih uporabljala fitofarmacevtska sredstva, niso primerna za gojenje konoplje. Poleg različnih vrst konoplje pa poznamo dve vrsti pridelave – t. i. gosto in redko setev.

Pri gosti setvi, ki je v Sloveniji najpogostejša, večinoma uporabljajo žitno sejalnico. S tem dosežejo veliko število rastlin, ki so približno enake velikosti in imajo veliko semen. Tovrstna pridelava je najboljša pri večjih površinah in omogoča strojno žetev.

Pri redki setvi uporabljajo sejalnico za koruzo. Ta ob začetku rasti omogoča odstranjevanje moških rastlin, zaradi česar pridobijo bolj košate rastline z višjimi vsebnostmi kanabinoidov, flavonoidov ter terpenov. Ta način pridelave je primeren predvsem za manjše površine, saj redka setev povzroči več rasti plevela, ki ga je treba zatreti. Prav tako pa je trenutno edini način žetve ročen, zato je tovrsten postopek primeren za manjše kmetije in tiste, ki si želijo prvič poskusiti saditi to vsestransko rastlino. Količina požete biomase se med različnima setvama načeloma ne razlikuje, kar je le še dodatna pozitivna lastnost konoplje.

V kolikor bi želeli dodatne informacije, nasvet ali pa ste samo radovedni, jih kontaktirajte preko spletnega obrazca na spletni strani www.agrosloven.com. Vabijo vas tudi, da jim sledite na Facebook in Instagram profilu, kjer jih najdete pod imenom Agrosloven.

Bralci Računalniških novic ob nakupu v spletni strani www.agrosloven.com z vpisom kode RN30 prejmete 30 % popust. Akcija traja do 21. 1. 2021.

Za dodatne informacije o konoplji ali izdelkih jih lahko tudi preprosto kontaktirate na info@agrosloven.com ali 040 206 022. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več