Računalništvo, telefonija
25.07.2017 09:38

Deli z drugimi:

Share

Na letalo s prstnim odtisom!

Za vkrcanje na letala družbe Delta Air Lines zadošča le prstni odtis!
Za vkrcanje na letala družbe Delta Air Lines zadošča le prstni odtis!

Vedno več ljudi se zanaša na prstne odtise za odklep pametnega mobilnega telefona ali za opravljanje spletnih in drugih nakupov. Zato ne preseneča, da se je za uporabo prstni odtisov nedavno ogrela tudi ameriška letalska družba Delta Air Lines. Ta je namreč uvedla program s pomočjo katerega se lahko potniki registrirajo za vstop na letalo le s skeniranjem njihovih prstnih odtisov. To dejansko pomeni, da za vkrcanje na letalo osebni dokumenti in vozovnica nista več potrebni.

Nova možnost je trenutno na voljo le za člane Delta SkyMiles, ki se strinja z uporabo varnostnega protokola CLEAR, letno pa je za naročnino treba primakniti preračunanih 155 evrov. Poleg tega lahko ti potniki poleg enostavnejšega vkrcanja na letalo koristijo še storitve, ki jih nudi paket Delta Sky Club. Tu sicer še vedno gre za pilotni projekt, ki se je uradno pričel maja letos, v naslednji fazi pa bodo potniki že dobili možnost oddaje prtljage zgolj z uporabo prstnega odtisa.

Zamenjava letalskih vozovnic in osebnih dokumentov s prstnimi odtisi vsaj po prepričanju uprave ameriške letalske družbe Delta Air Lines prinaša večjo varnost, hkrati pa pohitri celoten proces vkrcanja na letalo, kar pomeni, da lahko letalsko osebje potnikom posveti več časa. Pri tem velja še omeniti, da je Delta Air Lines lani uvedla možnost spremljanja prtljage preko mobilne aplikacije, pri tem pa se uporablja brezkontaktna čipovja RFID. Ta so nadomestila običajne oznake iz papirja in druge oznake, ki se med prevozom lahko kaj hitro zamešajo. Uvedba čipovji RFID naj bi poleg zmanjšanja napak prinesla tudi prihranke, in sicer tako na denarju kot času. Točnost razvrščanja prtljage naj bi se vsaj po zagotovilih predstavnikov ameriške letalske družbe Delta Air Lines povečala iz današnjih 95 odstotkov na 99,9 odstotkov.


Prijavi napako v članku