Računalništvo, telefonija
Avtomoto
08.01.2024 13:15
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na Kitajskem odpoklicanih več kot 1,6 milijona Tesla avtomobilov

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Zaradi težav s krmilno programsko opremo in sistemi za zaklepanje vrat je Tesla primorana odpoklicati več kot 1,6 milijona avtomobilov. Napaka je prisotna na modelih S, X, 3 in Y ter 7538 uvoženih vozil.

Ker je težava programske narave, lastnikom ne bo potrebno svoje električne konjičke peljati v salon ali na servis. Tesla naj bi napako odpravila preko posodobitve programske opreme na daljavo (OTR). Časovnica popravka še ni znana.

Ni prvič, da je Tesla morala rešiti programsko zagato svojih vozil. Prejšnji mesec so v ZDA morali odpoklicati 2 milijona avtomobilov, ki so imeli težave s programsko opremo avtopilota. Maja lani so zopet kitajski lastniki imeli težave s sistemom za pospeševanje in zaviranje.

Leta 2022 so morali odpoklicati 128.000 vozil zaradi težav z inverterjem zadnjega motorja.

Čeprav bo napaka rešena na daljavo, je situacijo kitajski regulator SAMR (State Administration for Market Regulation) vseeno označil kot odpoklic.

Tesla bo izdala posodobitev programske opreme preko zraka za skupno 1.610.105 vozil, vključno z uvoženimi modeli S in X ter na Kitajskem izdelanimi modeli 3 in Y, izdelanimi med letoma 2014 in 2023, je navedel kitajski regulator SAMR.

Popravek bo odpravil težave s funkcijo samodejnega vodenja in posledično zmanjšal možnost nesreč.

»Pri vozilih v okviru tega vpoklica lahko voznik ob vklopljeni funkciji samodejnega krmiljenja napačno uporabi funkcijo kombinirane asistirane vožnje druge stopnje, kar poveča tveganje trčenja vozila in ogrozi varnost,« je pojasnil kitajski regulator.

Ločeno bo Tesla nadgradila tudi programsko opremo za 7.538 avtomobilov modelov S in X, da bi odpravila težavo z vrati, ki se lahko odklenejo ob trčenju.

Pogoste programske težave niso dobra novica za ameriškega velikana. Pred kratkim ga je po prodajnih številkah prehitel kitajski proizvajalec BYD, zato bo morala Tesla čimprej odpraviti omenjene napake in v prihodnje poskrbeti, da do tovrstnih napak ne pride.

Kitajska je zelo pomemben trg za Teslo, kjer so doslej s subvencijami pridno nabirali nove lastnike. Tesla je v Šanghaju tudi zgradila prvo gigatovarno, ki je v 2023 proizvedla 947.000 avtomobilov.

Tudi Kitajska si želi, da bi do 2035 večina prometnega parka bilo električnega, pri tem pa se razumljivo med drugimi zanaša tudi na Teslo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Tesla


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več