Avtomobilizem
Avtomoto
15.09.2023 07:22

Deli z drugimi:

Share

Mustang Mach-E galopira v čisto prihodnost

Mustang velja za enega najbolj prepoznavnih modelov znamke Ford, pa tudi avtomobilske industrije nasploh. Z modelom Mustang Mach-E je zdaj bolj kot kadarkoli prej pripravljen na prihodnost.

Elektrifikacija jeklenih konjičkov Mustangove zgodbe ne ovira, ampak ji daje nov zagon. Mustang Mach-E je na dobri poti, da iz športne avtomobilske ikone postane tudi ikona električnega voznega parka. Z naprednimi oblikovnimi potezami teži k napredku, a ohranja spoštovanje do svoje dediščine. Na prvi pogled je to najbolj vidno pri daljšem sprednjem pokrovu, agresivnih žarometih in znamenitih tridelnih lučeh na njegovem zadku.

Mustang ostaja športni avtomobil

Športni duh so pri Mustangu Mach-E nadgradili s funkcionalnostjo in držo športnega terenca. Kar se tiče pogona lahko izbirate med dvokolesnim pogonom na zadnji kolesi z enim elektromotorjem ali štirikolesnim pogonom z dvema elektromotorjema. To omogoča izjemne zmogljivosti, naj gre za zavito podeželsko cesto ali surovo pospeševanje z mesta, saj zverina z mesta do 100 km/h pospeši v pičle 4,4 sekunde.

Mustang Mach-E s svojimi lastnostmi zlahka pozitivno vznemiri še tako mirnega voznika, po drugi strani pa mirnost vnaša na področju, ki je sicer strah in trepet voznikov električnih avtomobilov – to je doseg z enim polnjenjem. Meritve po protokolu WLTP kažejo, da je možno s tem električnim lepotcem brez ustavljanja prevoziti do 610 kilometrov. Sicer pa umetna inteligenca na podlagi vašega sloga vožnje, vremena in podatkov v živo natančno napove, kdaj bo čas za naslednje polnjenje. Z aplikacijo FORDPASS lahko poleg tega na poti enostavno najdete primerno električno polnilnico.

Tudi v primeru neizogibnega postanka vam bo Mustang Mach-E prizanesel, saj postanek ne bo predolg. Z možnostjo hitrega polnjenja do 150 kW že 10-minutno polnjenje zadošča za nadaljnjih 90 kilometrov vožnje. Med polnjenjem se lahko sprostite, saj vas bo aplikacija na pametnem telefonu obvestila, ko bo stanje napolnjenosti doseglo želeno raven in boste pripravljeni na nadaljevanje poti.

Mustang Mach-E se je vpisal celo v Gunnessovo knjigo rekordov. Neodvisno preverjeni podatki so pokazali, da je Ford Mustang Mach-E na kilovatno uro (kWh) električne energije prevozil več kot 10,4 kilometra in tako osvojil priznanje za najmanjšo porabo energije v električnem avtu. Z 88 kWh razpoložljive kapacitete baterije je dosežena učinkovitost potrdila znatno več kot 800 kilometrov dosega. Med drugim mu je tudi organizacija GreenNCAP dodelila pet od petih možnih zvezdic za učinkovitost električnega pogonskega sistema.

Tudi pri varnosti se odreže naravnost odlično, saj je za zaščito odraslih pri organizaciji EuroNCAP dosegel pet zvezdic z 92 odstotki vseh možnih točk, za zaščito otrok v vozilu pa je prejel 86 odstotkov. K varnosti pripomore tudi inteligentni prilagodljiv tempomat s funkcijo Stop & Go in funkcijo usmerjanja v sredino voznega pasu.

Sodobna, kakovostna in uporabna notranjost

Notranjost je zasnovana v slogu električnih vozil, sodobno in z dobršno mero prostornosti, vseeno pa je dovolj »mustangovska«, da pritegne simpatije voznika. Osrednjo vlogo zavzema 39,4-centimetrski (15,5-palčni) zaslon, ki je na sredini armaturne plošče postavljen pokončno. Upravljate ga lahko na dotik, poleg tega pa ima še velik vrtljiv gumb na dnu, kar poenostavi njegovo upravljanje med vožnjo. Vmesnik Ford SYNC 4A je enostaven in odziven. Napredno načrtovanje poti in glasovno upravljanje v pogovornem jeziku sta še dve stvari, ki vožnjo poenostavita in jo naredita varnejšo. Brezžična integracija pametnih telefonov, upravljanje polnjenja električnega vozila in možnost deljenega prikaza je zgolj nekaj lastnosti programske opreme, ki navduši. Uporabo olajša možnost odklepanja in zagona z uporabo pametnega telefona. Tudi sicer aplikacija skrbi za udobje uporabnika – avtomobil lahko na primer, preden se odpravite od doma, z njeno pomočjo pozimi ogrejete, poleti ohladite.

Izkušnjo v notranjosti nadgradi zvočni sistem Bang & Olufsen. Zvočniki so razporejeni po celotni armaturni plošči, kar lahko primerjamo s sounbarom domačega kina.

Poleg tega, da razvaja voznike, je Ford ena najbolj ekološko ozaveščenih blagovnih znamk. Zdaj z velikimi koraki vstopa v novo dobo, saj z letom 2030 prehaja na izdelavo le še baterijskih vozil – in na to se pospešeno pripravlja že danes, ko dokazuje, da tudi takšno cestno legendo, kakršna je Mustang Mach-E, lahko poganja motor brez emisij.

Prijavite se na testno vožnjo TUKAJ.

Izberite svojega: www.prvaizbira.si

Več informacij najdete na www.ford.si


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem SUMMIT MOTORS LJUBLJANA.
Vas zanima več iz te teme?
Ford


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več