Računalništvo, telefonija
15.02.2011 09:33
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Munivo: Naprava, ki slepim pomaga zaznavati okolico

Elektronski pripomoček Munivo z ultrazvočno tehnologijo slepim in slabovidnim pomaga zaznavati okolico.
Elektronski pripomoček Munivo z ultrazvočno tehnologijo slepim in slabovidnim pomaga zaznavati okolico.

Inovativno podjetje Yanko Design je predstavilo idejno zasnovo izjemno zanimive naprave, ki bi lahko slepim in slabovidnim ljudem precej izboljšala kakovost življenja. Tu gre za visokotehnološko napravico, ki predstavlja evolucijo običajne bele palice za slepe. Koncept naprave Munivo namreč slepim in slabovidnim omogoča opazovanje okolice.

Elektronski pripomoček Munivo deluje na podoben način kot klasični radarji. Ta za merjenje razdalje med osebami, objekti in možnimi ovirami namreč uporablja ultrazvočno tehnologijo. Miniaturni »radar« je vgrajen v ergonomsko oblikovani napravi, ki jo slepi in slabovidni »pritrdijo« kar na dlan roke. Za usmerjanje v prostoru naprava uporablja miniaturne kovinske kroglice. Te z različnimi simboli dajejo slepim in slabovidnim napotke za varno hojo. To obsega “ukaze”, kot so ustavi, naprej, nazaj, levo in desno.

Kar je pri inovativni napravi Munivo podjetja Yanko Design slabo, je to, da je še ni mogoče kupiti v prosti prodaji, saj gre šele za idejno zasnovo. Ker gre tu za izjemno uporabno zamisel, je povsem možno, da bi naprava nekoč lahko dejansko ugledal luč sveta. Upajmo, da bo temu res tako. Naprava Munivo bi namreč lahko precej pripomogla k izboljšanju kakovosti življenja slepih in slabovidnih ljudi. Ti predstavljajo kar štiri odstotke vsega svetovnega prebivalstva oziroma 314 milijonov ljudi.


Prijavi napako v članku