Digitalizacija
Poslovne rešitve
21.04.2023 11:08
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

“Multicloud” oz. večoblačna IT okolja: prednosti, slabosti in ali ste pripravljeni?

Dinamično poslovno okolje velikokrat zahteva uporabo večih ponudnikov oblakov. Zato "multicloud" oz. večoblačno okolje postaja prevladujoč način računalništva v oblaku. Pri tem niso pomembne samo prednosti in slabosti, temveč, kaj jih povezuje.

Večoblačno oz “multicloud” okolje vključuje uporabo več kot enega oblaka za izvajanje poslovnih procesov in storitev. Ta pristop podjetjem omogoča, da izkoristijo najboljše značilnosti različnih oblakov, hkrati pa zmanjšajo tveganja, povezana z izključno uporabo enega oblaka. Organizacije lahko izbirajo med javnimi in zasebnimi oblaki ter oblaki različnih ponudnikov in s tem prilagajajo rešitve svojim potrebam. Multicloud oz. večoblačnost uporablja 89% podjetij. 80% pa jih uporablja hibridni pristop s kombiniranjem javnih in zasebnih oblakov.

Prednosti večoblačnih okolij

Če računalništvo v oblaku ponuja priložnosti za inovacije in širjenje, potem multicloud predstavlja še korak dlje. Ko uporabljate več oblakov, imate več možnosti in niste omejeni samo z enim ponudnikom. Možnosti izkoriščanja različnih prednosti in zmogljivosti različnih ponudnikov oblakov glede na vaše potrebe, je tisto, kar jih dela privlačne.

 1. Večja zmogljivost in razpoložljivost: Z uporabo več oblakov podjetja lahko izkoristijo njihove različne zmogljivosti in resurse. To pomeni, da lahko izbirajo med različnimi storitvami, orodji in funkcionalnostmi, ki jih ponujajo različni ponudniki, kar omogoča boljšo zmogljivost in večjo razpoložljivost aplikacij in podatkov.
 2. Boljša prilagodljivost: “Multicloud” okolja omogočajo podjetjem večjo prilagodljivost, saj lahko enostavno prilagajajo svoje potrebe glede na zahteve poslovanja. Če se podjetje odloči, da želi uporabljati določeno storitev ali orodje, ki ga ponuja določen ponudnik, ga lahko enostavno integrira v svoje obstoječe “multicloud” okolje.
 3. Večja redundanca in varnost: Uporaba večih oblakovnih ponudnikov omogoča večjo redundanco in varnost podatkov. Če en ponudnik izkusi težave ali izpad storitve, podjetje lahko še vedno uporablja druge ponudnike, kar zmanjšuje tveganje izgube podatkov ali nedostopnosti aplikacij.
 4. Boljša konkurenčnost in fleksibilnost: “Multicloud” okolja omogočajo podjetjem, da ostanejo konkurenčni na trgu, saj jim omogočajo hitro prilagajanje na spreminjajoče se zahteve in trende. Podjetja lahko enostavno preklopijo med različnimi oblakovnimi ponudniki, če želijo izkoristiti nove storitve ali orodja, ki jih ponujajo drugi ponudniki.

Slabosti večoblačnih okolij

 1. Zapletenost upravljanja: Uporaba več različnih oblakov lahko prinese zapletenost pri upravljanju IT okolja. Vsak oblak ima lahko svoje orodja, vmesnike, postopke in politike upravljanja, kar lahko zahteva posebno znanje in spretnosti za učinkovito upravljanje celotnega multicloud okolja.
 2. Stroški: Čeprav multicloud prinaša večjo prilagodljivost, pa lahko tudi poveča stroške. Vsak oblak ima svojo ceno in plačevanje za več različnih oblakov lahko privede do kompleksnega obračunavanja stroškov, kar lahko otežuje spremljanje in nadzor nad stroški multicloud okolja. Zato je optimizacija stroškov v oblaku ključna za obvladovanje stroškov.
 3. Zapletenost: Integracija med različnimi oblaki in aplikacijami lahko predstavlja izziv. Vsak oblak ima lahko svoje API-je, varnostne mehanizme, identifikacijske rešitve in druge tehnične zahteve, ki jih je treba upoštevati pri integraciji različnih oblakov v multicloud okolje.
 4. Varnost: Uporaba več različnih oblakov lahko poveča tveganje za varnost. Vsak oblak ima svoje varnostne mehanizme in politike, kar lahko prinese izzive pri usklajevanju varnostnih praks med različnimi oblaki.
 5. Zapletenost migracije podatkov: Premikanje podatkov med različnimi oblaki in zagotavljanje njihove doslednosti in integritete lahko predstavlja izziv. Različni oblaki lahko uporabljajo različne shranjevalne rešitve, protokole prenosa podatkov in imajo svoje omejitve migracije podatkov, kar lahko otežuje migracijo podatkov med oblaki.
 6. Odvisnost od več ponudnikov oblakov: Uporaba multicloud okolja lahko poveča odvisnost od več ponudnikov oblakov. Odvisnost od več ponudnikov lahko prinese svoje izzive, kot so upravljanje večjega števila

Zaključek

Večoblačnost ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Najboljši način je, da najprej uporabite in osvojite en oblak. Tako boste pridobili izkušnje in znanja, ki so podlaga za dodajanje ostalih oblakov.

Če imate postavljene temelje za večoblačnost, potem je Crayon vaš idealni partner za naslednje korake. Imamo strateške povezave z vsemi glavnimi ponudniki oblakov in dolgoletne izkušnje pri načrtovanju in izvajanju strategij digitalizacije. Naše bogate izkušnje s programsko opremo in ekonomiko oblaka potrjuje tudi Gartner, ki nas uvršča med vodilne na področju upravljanja programske opreme in sredstev v oblaku (SAM – software asset management). Svojim strankam omogočamo upravljanje stroškov in nenehno optimizacijo IT okolja v več oblakih. Pomagamo tisočim organizacijam. Naše storitve obsegajo:

 • ocena zrelosti in primernosti za oblak
 • izbira ustreznih oblakov in storitev za vaše delovne obremenitve
 • optimizacijo IT okolij – strežnških, oblačnih, večoblačnih in hibridnih
 • kibernetsko varnost
 • Podatki & AI rešitve

Pravilno načrtovana in upravljana multicloud strategija prinese številne prednosti poslovanju. Na voljo so orodja, kot je Azure Arc, ki poenostavi upravljanje tako storitev v oblaku kot tudi lokalnih podatkovnih centrov. Če želite izvedeti, kako učinkovito upravljati večoblačna okolja in jih optimizirati, nam pišite.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
oblak optimizacija IT stroškov

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Crayon
Za več informacij so vam na voljo pri Crayon
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Crayon? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

PRONET Kranj, d.o.o.

Ljubljanska cesta 24b, 4000 Kranj, Tel: 04 2 800 800
Današnja podjetja se soočajo z več izzivi kot kdaj koli prej. Ali veste, kaj povezuje vsa podjetja na svetu? Vsi se sprašujejo, kako najbolje pristopiti k delovnemu dnevu in kako ... Več