Prenosni računalniki
10.10.2009 13:44
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

MSI U210 – majhen, hiter in lep

Novinec ni le lep, ampak tudi hiter in se ponaša z zmerno ceno.
Novinec ni le lep, ampak tudi hiter in se ponaša z zmerno ceno.

V zadnjem času so postali mali prenosni računalniki prava prodajna uspešnica. Tako malodane vsa večja podjetja tekmujejo, kdo bo izdal boljši, energijsko varčnejši, hitrejši in lepši prenosnik. Tokrat vam bomo predstavili najnovejši model tajvanskega proizvajalca Micro-Star International (MSI). Podjetje je poznano predvsem po svojih matičnih ploščah za osebne računalnike, v zadnjem času pa so, tako kot denimo tudi konkurenčni Asus, prodrli tudi na trg prenosnih računalnikov in seveda malih prenosnih računalnikov. Njihovi modeli se običajno lahko pohvalijo z visoko kvaliteto izdelave in všečnim videzom, kot kaže tudi tokrat ni nič drugače.

Model MSI U210 ima zaslon s premerom 12,1 palca, kar je nekoliko več od običajnih žepnih prenosnikov. Prednost nekoliko večjih dimenzij je poleg večje vidne površine zaslona tudi v večji tipkovnici, ki se lahko pohvali s precej večjo površino kot tista v 10-palčnih ohišjih. To seveda pomeni udobnejše in tudi hitrejše tipkanje. Če se še nekoliko vrnemo k zaslonu naj omenim, da ima ta svetlečo površino, kar bo nekaterim po godu, drugim spet ne. Prednost tega je boljša reprodukcija barv in večja ostrina slike, slabost pa nekoliko slabša vidljivost v svetlobnih razmerah, ko svetloba pada neposredno na zaslonsko površino, saj v tem primeru pride do bleščanja. Težavo sicer lahko v večini primerov enostavno rešimo tako, da se obrnemo tako, da za sabo nimamo močnejših virov svetlobe. Ko smo že ravno pri takšnih in drugačnih vizualnih plateh prenosnika, naj omenim še, da je ta poleg bele na voljo tudi v črni barvi.

Kaj pa se skriva pod pokrovom? Srce sistema je procesor AMD Neo MV-40, ki deluje pri frekvenci 1,60 GHz. Za grafiko skrbi grafična kartica ATI Radeon X1250, ki si prostor pod pokrovom deli z 250-GB diskom in 2 GB pomnilnika. Nameščen je tudi operacijski sistem Windows Vista Home Premium. Sistem zaokrožujejo še spletna kamera ločljivosti 1,3 MP, žična povezava Gigabit Ethernet, brezžična WiFi povezava preko standardov b/g/n, čitalnik pomnilniških kartic (XD, SD, MMC, MS), priključek HDMI in VGA ter trije priključki USB 2.0. Vse to pa poganja baterija, ki po navedbah proizvajalca zagotavlja do štiri ure avtonomije. Cena opisanega modela naj bi bila na evropskem tržišču okoli 450 EUR.


Prijavi napako v članku