Facebook
21.04.2016 10:06
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mrzlica botov vas bo zasvojila

Uporaba različnih čustvenih simbolov precej olajša izražanje čustev na družbenem omrežju Facebook.
Uporaba različnih čustvenih simbolov precej olajša izražanje čustev na družbenem omrežju Facebook.

Pozorni bralci so verjetno že opazili, da se nahajamo v dobi novega odkritja s strani tehnoloških podjetij. Boti, samodejni robotski odzivniki, so tako na microsoftovem dogodku namenjenemu razvijalcem, kot tudi facebookovem F8, bili v središču pozornosti. Na tem mestu se postavi vprašanje zakaj?

Boti so iz vidika tehnoloških podjetij odgovor na dolgo iskanje načina ustvarjanja novih prihodkov iz naslova storitev kot sta na primer Facebook Messenger ali Skype. Omenjeni aplikaciji uporablja več kot ena milijarda uporabnikov in večina jih za to ne plača nobenega zneska. Povsem pričakovano torej, da morajo podjetja poiskati alternativne vire prihodkov. Boti predstavljajo eno izmed takšnih alternativ. So robotski odzivniki, ki se z uporabniki pogovarjajo tako kot človeški uporabniki. Tako lahko na primer na Facebook Messengerju povprašate bota medijske hiše, da vam posreduje vse aktualne novice. Vsebina se posreduje na enak način, kot če vam prijatelj pošlje spročilo. Posredovanje novic pa ni edina možnost izkoriščanja tehnologije botov. Slednji bodo omogočali tudi neposredno opravljanje nakupov, naročilo hrane na dom, kontaktiranje centrov za stranke, nakupe letalskih vozovnic, rezervacije hotelov in podobno.

Podjetji Facebook in Telegram sta pohiteli in razvijalcem že ponujata način kako lahko razvijejo lastni bot ter ga integrirajo na platformi Facebook Messenger in Telegram. Pri slednjemu celo ponujajo denarni sklad v višini enega milijona ameriških dolarjev. Razvijalci, ki bodo do konca leta razvili bot in ga integrirali na platformo Telegram lahko pričakujejo denarno nagrado v višini 25.000 ameriških dolarjev.

Kakšna je prihodnost botov je v tem trenutku težko oceniti. Nahajamo se sredi mrzlice, ki se vedno pojavi ob prihodu nove tehnologije na trg. Za končne uporabnike boti ponujajo prednosti saj namesto uporabe večih različnih mobilnih aplikacij lahko vse aktivnosti izvajajo v eni sami. Po drugi strani pa se s tem odpirajo vrata novim načinom marketinga saj bodo podjetja med drugim uporabnikom lahko tudi pošiljala promocijska sporočila.


Prijavi napako v članku