Obvestila podjetij
25.03.2021 12:54
Posodobljeno 6 dni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Moderni podatkovni centri – ključni element za digitalno transformacijo

Eden od ključnih elementov za digitalno transformacijo, industrijo 4.0 in nesluten razmah IoT sistemov ter vse ostale že uveljavljene moderne storitve v celotni industriji je zagotovo učinkovit, visoko zanesljiv ter varen podatkovni center.

Kaj pa podatkovni center v sami osnovi sploh je? Preprosto, podatkovni center je zgradba ali prostor, ki je namenjen gostovanju računalniške opreme. To so zmogljivi strežniki, velike količine prostora za shranjevanje različnih podatkov ter ustrezna omrežna infrastruktura, ki skrbi za učinkovito povezovanje posameznih komponent podatkovnega centra. V modernih podatkovnih centrih tečejo različne aplikacije, v njih so shranjeni najrazličnejši podatki.

Primarni/rezervni podatkovni center, virtualizacija

Sodoben, učinkovit in varen podatkovni center je zelo pomemben za vsako podjetje, saj sodobni poslovni procesi bolj kot kadarkoli prej slonijo na informacijski tehnologiji. Moderni podatkovni centri so danes zelo drugačni, kot so bili še nekaj let nazaj. Seveda pa infrastrukturo v podatkovnem centru še vedno sestavljajo zmogljivi strežniki, velika podatkovna skladišča ter ustrezno omrežje, ki vse komponente v podatkovnem centru povezuje med seboj.

Premik v smeri virtualizacije v podatkovnih centrih se je v zadnjih letih zgodil pri večini podjetij. Danes ni nič posebnega srečati fizično infrastrukturo, ki gosti več virtualnih entitet. Seveda zaradi zahteve po visoki razpoložljivosti in zaščiti podatkov večja podjetja težijo k izgradnji rezervnih podatkovnih centrov, ki pa ne služijo več le shranjevanju varnostnih kopij različnih poslovnih podatkov, ampak izkoriščajo prednost fleksibilne virtualizacije.

Virtualizacija podjetjem med drugim omogoča optimalno izrabo njihove fizične infrastrukture tako v primarnem, kot tudi v rezervnem podatkovnem centru. Ustrezna virtualizacijska platforma, torej glede na zasedenost fizičnih virov (procesor, ram, disk), seli posamezne virtualne entitete iz ene lokacije na drugo brez vpliva na delovanje same storitve, ki teče na določenem strežniku.

S tem je strojna oprema veliko bolj optimalno izkoriščena. V takem primeru tudi ne moremo več govoriti o primarnem in rezervnem podatkovnem centru, ampak gre za sicer fizično dva ločena, ki pa logično delujeta kot en sam podatkovni center.

Kaj pa privatni/javni oblačni podatkovni center in hibridna/multi cloud arhitektura?

Preberite več >>

Vas zanima več iz te teme?
Smart Com podatkovni centri

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku